Cappelen siktet for hvitvasking av penger i Sveits

Narkotiltalte Gjermund Cappelen svarte på spørsmål fra pressen da saken mot ham og sju medtiltalte startet i Asker og Bærum tingrett mandag. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Narkotiltalte Gjermund Cappelen svarte på spørsmål fra pressen da saken mot ham og sju medtiltalte startet i Asker og Bærum tingrett mandag. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen avviser at han har plassert penger i utlandet og sier han ikke kjenner til en siktelse for at han skal ha hvitvasket penger i Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjermund Cappelen:

  • Gjermund Cappelen (48) fra Bærum er tiltalt som hovedmann bak et omfattende nettverk som smuglet hasj fra første halvdel av 1990-tallet og fram til pågripelse i 2013.
  • Har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Har tilstått alt.
  • Har i avhør sagt at den omfattende smuglingen bare var mulig fordi han samarbeidet med politimannen og den tidligere lederen for politiets avdeling mot organisert kriminalitet, Eirik Jensen. Skal ikke ha navngitt andre samarbeidspartnere som leverandører eller kunder.
  • Er tiltalt for besittelse og salg av totalt 1.324 kilo hasj, samt for organisert kriminalitet i den første delen av sakskomplekset i Asker og Bærum tingrett.
  • Er sammen med Eirik Jensen siktet for korrupsjon og innførsel av opptil 30 tonn hasj i saken som etterforskes av Spesialenheten for politisaker. Denne saken er til påtalemessig vurdering hos påtalemyndigheten.

Den sveitsiske påtalemyndigheten har bekreftet overfor TV 2 at de har åpnet etterforskning mot 48-åringen som har erkjent import og salg av opptil 30 tonn hasj til Norge de siste 20 årene.

Cappelen selv sier han ikke visste om dette og at det heller ikke er grunnlag for en slik etterforskning. Han erkjenner at han tidligere har hatt penger fra hasjsalget investert i Sveits, men sier han stiller seg uforstående til siktelsen som nå er tatt ut.

Les også: Cappelen ble provosert til å navngi Jensen

Tapte på aksjer

– Jeg har hatt verdier i Sveits, men de pengene er tapt i aksjehandel og på forbruk. Jeg har hatt et rettsforlik etter aksjehandelen i Sveits, men de pengene er tapt, sier Cappelen til pressen i en pause i Asker og Bærum tingrett.

Han ville ikke overfor NTB oppgi hvem som var den motparten han oppnådde rettsforliket med, utover at det var «noen advokater».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politi mener Cappelen har tjent opptil 125 millioner kroner på salg av hasj i løpet av 20 år. De mener det finnes betydelige verdier og at mye av dette er gjemt unna i utlandet eller andre steder.

– Jeg kan bekrefte at vi har åpnet etterforskning mot denne personen. Han er siktet for hvitvasking av penger. Vi kan ikke gi ytterligere informasjon siden saken fortsatt er under etterforskning, sier Henri Della Casa som er talsmann for den sveitsiske påtalemyndigheten i Genève til TV 2.

– Brukte alt

Cappelen avviser kontant at det er verdier gjemt unna i utlandet i dag. Foruten de påståtte pengene og andre verdier knyttet til Sveits skal 48-åringen også ha kjøpt en eiendom i Thailand. Denne eiendommen skal i dag derimot være overført til noen andre, skriver NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har beslaglagt 5,5 millioner kroner samt smykker, klokker og klær til en verdi av 4 millioner, men krever i alt 54 millioner i inndragning av 48-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært verdier i utlandet, men de pengene er borte. Jeg har ingenting der nå, sier Cappelen.

Påtalemyndigheten er tydelig av en annen oppfatning. Cappelen påstår at de voldsomme summene han tjente på hasjsalget gikk til dyre reiser og flotte biler og et sanseløst forbruk han i dag sier han skammer seg over. Politiet mener derimot at penger er gjemt unna.

– Vi forsøker å sikre mest mulig av det og dette arbeidet pågår fortsatt, sa statsadvokat Lars Erik Alfheim i sitt innledningsforedrag i Asker og Bærum tingrett mandag.