Brannskadd bygg på Rjukan skal gjenreises

BRANN: Det bodde rundt 50-60 mennesker bor på mottaket. Foto: Radio Rjukan
BRANN: Det bodde rundt 50-60 mennesker bor på mottaket. Foto: Radio Rjukan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan ta tre år før verdensarvbygget Mannheimen i Rjukan i Telemark er bygget opp igjen og klart til bruk. En brann i romjula førte til store skader på bygget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil nok gå et år før vi i det hele tatt kommer i gang med arbeidet, og da får vi nok et års byggetid, minst. Så alt under tre år, er bonus, sier kommunalsjef Finn-Arild Bystrøm til Rjukan Arbeiderblad.

Bygget, som sommeren 2015 ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste, har de siste årene vært brukt som asylmottak.

Fredag 30. desember fikk politiet melding om røykutvikling i fjerde etasje i bygget. En time senere sto det flammer ut av pipa, og ikke lenge etter var det synlige flammer i fjerde etasje i murbygningen.

Les også: Ingen mistanke om at asylbrann var påsatt

Kommunalsjefen forteller at forsikringsselskapet dekker kostnaden for å gjenoppbygge Mannheimen til byggets tidligere stand, men med moderne teknisk standard. Bystrøm regner med at det vil koste flere millioner kroner.

– Teknikerne fra politiet er ikke ferdig med å etterforske brannårsaken ennå, så vi har ikke tilgang til bygningene og gjort byggtekniske undersøkelser. Så vi vet ikke hva tilstanden er på bygget. Det er heller ikke avklart hva det skal inneholde i framtida, sier Bystrøm.

Tinn kommune har fattet et vedtak om å sette av millioner til rehabilitering av bygget, i tillegg til at Riksantikvaren har sagt at de kommer med penger.