Miljødirektoratet om PFOA:Miljøseier for Norge i EU: Skadelig fluorstoff blir forbudt

FRITT MARKED: EUs kjemikalielovgivning REACH tillater ikke noe norsk forbud mot giftstoffet perfluoroktansyre (PFOA), som også kan påvirke fostre.
FRITT MARKED: EUs kjemikalielovgivning REACH tillater ikke noe norsk forbud mot giftstoffet perfluoroktansyre (PFOA), som også kan påvirke fostre. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke før har EU presset Norge til å godta hormonskadelige og kreftfremkallende PFOA-stoffer, får Norge gjennomslag i EU for et forbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om PFOA:

Fluorforbindelsen perfluoroktansyre, PFOA, har alvorlige helse- og miljøskadelige effekter og brytes ikke ned i miljøet.

Stoffet fraktes over store avstander og kan finnes langt fra utslippskildene, blant annet i isbjørn og arktiske fugler.

Vi finner også stoffet regelmessig i blodprøver fra mennesker.

Miljøgiften kan føre til fosterskader og skade på indre organer, og mistenkes å være kreftfremkallende.

Står på den norske verstinglista (prioritetslista) som inneholder stoffer vi jobber kontinuerlig med å redusere bruk og utslipp av, med mål om å stanse utslippene innen 2020.

Vi finner blant annet PFOA i vann- og smussavstøtende tekstiler. Det er ikke farlig å ha på seg et plagg med PFOA, men all bruk av stoffet bidrar til den totale mengden av PFOA som slippes ut i miljøet.

Kilde: Miljødirektoratet

Etter mange års innsats, ledet an fra miljømyndighetene i Norge og Tyskland, forbyr EU det helse- og miljøskadelige stoffet PFOA, skriver Miljødirektoratet etter et ekspertmøte fredag i forrige uke.

– Det er fantastisk at EU både vil forby stoffet og foreslå et globalt forbud. Det vil bety mye for mennesker og miljø over hele verden, sier miljødirektør Ellen Hambro på direktoratets hjemmeside.

Mange produkter, som for eksempel allværsjakker, skismøring og impregneringsmidler, vil nå bli PFOA-frie etter at forbudet trer i kraft i 2020.

Overføres fra mor til barn

PFOA er et såkalt perfluorert stoff. Forskningsresultater fra Folkehelseinstituttet viser at PFOA overføres fra mor til barn via navlestrengsblod og morsmelk, opplyser Miljødirektoratet.

Stoffet forblir veldig lenge i miljøet, hoper seg opp i næringskjeden og er giftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solhjell fikk ESA på nakken

Norge var foregangsland da daværende miljøminister Bård Vegar Solhjell (SV) i 2013 innførte et nasjonalt forbud mot giftstoffet PFOA (se faktaboks) i forbrukerartikler - alt fra tekstiler til matpapir.

Men da fikk Norge EFTAs overvåkingsorgan ESA på nakken.

Siden Norge gjennom EØS-avtalen har sluttet seg til EUs kjemikalieregelverk REACH, er Miljødirektoratet forpliktet til å godkjenne akkurat de samme stoffene EU-systemet gjør, gjennom såkalte selvstendig kopivedtak.

9. november i år meldte så Miljødirektoratet at det hadde godkjent PFOA-stoffer til pigment, trass i at den norske fagetaten anser PFOA som «kreftframkallende og reproduksjonsskadelig».

– Norge deltar i EU-kommisjonens arbeid og deres kjemikaliebyrå ECHA og har hele tiden protestert på at en slik godkjenning skulle innvilges, sa seksjonsleder Heidi Morka i Miljødirektoratet til ABC Nyheter da.

Nå har hun og kollegene altså fått medhold.

Les også: Miljødirektoratet sluker gift fra EU