Ingen signaler etter Mars-landing

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den europeiske romorganisasjonen ESA er fornøyd med informasjonen de fikk fra landingssonden Schiaparelli på turen ned mot Mars. Men rett før landing stanset signalene, og siden har det vært stille.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt gikk som planlagt fram til landingssonden sluttet å sende signaler omtrent 50 sekunder før landing, sier Andrea Accomazzo, leder for planetutforskning i den europeiske romorganisasjonen ESA under en pressekonferanse torsdag.

Landingssonden er et prøveprosjekt for å forberede en ekspedisjon i 2020, der det skal sendes en rullende robot til den røde planeten.

Schiaparelli ble skilt ut fra moderfartøyet Trace Gas Orbiter (TGO), som har lagt seg inn i bane rundt Mars. Denne viktigste og største delen av prosjektet gikk som det skulle.

Bakgrunn: Europeisk landing på Mars denne uka

Usikker skjebne

Forskerne er fortsatt usikre på hva som gjorde at Schiaparelli sluttet å sende signaler og om sonden har krasjet.

Under pressekonferansen i den tyske byen Darmstadt torsdag ville ikke ESA peke ut noen spesifikke teorier om hva som eventuelt gikk galt på vei ned mot Mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid nevnte de at det kunne skyldes problemer knyttet til frakobling av fallskjermen. Sonden skulle etter planen lande mykt på Mars' overflate etter å ha bremset ned fra svimlende 21.000 kilometer i timen i løpet av seks minutter.

– Vi kommer til å fortsette å overvåke Schiaparelli. Vi har flere overflyginger planlagt, men kan komme til å redusere disse etter hvert, sier prosjektsjef i ESA Don McCoy.

Forskerne skal nå analysere data fra sekundene før sonden sluttet å kommunisere for å forstå hva som skjedde og lære fra testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning viser at det finnes minst to billioner galakser

Forskerne er fornøyde

Schiaparelli overførte 600 megabyte med data fra den tynne atmosfæren rundt Mars før signalene forsvant. De understreker at det aldri var planlagt at sonden skulle være interaktiv etter at den hadde landet, selv om den skulle sende data.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utforskning av Mars er vanskelig og utfordrende, det er derfor vi gjør det, sier David Parker, direktør for menneskelig romfart og robotoppdagelsesreiser i ESA.

Moderfartøyet TGO skal fra sin bane rundt Mars analysere gassene som finnes i atmosfæren. Blant annet er det knyttet mye spenning til om TGO fanger opp metan. Målet med prosjektet er å lete etter tegn til liv.

For 13 år siden sendte ESA sitt første fartøy til Mars, men det havarerte under landing.

Les også: Kinesiske romfarere framme på romstasjon