Irak med skarp advarsel til Tyrkia

Iraks statsminister Haider al-Abadi. Bildet er fra 2014. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
Iraks statsminister Haider al-Abadi. Bildet er fra 2014. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Iraks statsminister, Haider al-Abadi, advarer Tyrkia om at å fortsette militæroperasjonene i Irak kan føre til en «regional krig», melder Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abadi holdt en pressekonferanse tirsdag kveld, der han snakket om avgjørelsen det tyrkiske parlamentet tok forrige uke om å fortsette militære operasjoner mot ekstremistorganisasjoner i Irak og Syria ytterligere ett år.

– Vi har flere ganger bedt Tyrkia å ikke blande seg i irakiske anliggender og jeg frykter at dette tyrkiske eventyret kan føre til en krig i regionen, sa statsministeren.

Det irakiske parlamentet fordømte den tyrkiske avgjørelsen om å utvide operasjonen i Irak. Tyrkias ambassadør i Bagdad ble kalt inn av det irakiske utenriksdepartementet, som fordømte det de kaller provoserende uttalelser om operasjonen for å få IS-krigere ut av Mosul.

– Måten tyrkiske myndigheter oppfører seg på er uakseptabel og vi ønsker ikke å gå inn i en militær konflikt med Tyrkia, sa Abadi.

Tyrkias innsats for å trene sunnimuslimsk milits i Nord-Irak er ikke godkjent av den irakiske regjeringen, som har protestert sterkt.

Etter de nye irakiske protestene ble Iraks utsending i Ankara innkalt av tyrkiske myndigheter, som protesterte mot det irakiske parlamentets motstand.