Nå blir EØS-finanstilsynet en realitet:Islands Allting banket gjennom EU-finanstilsyn også i Norge

FLERTALL FOR: Bak Alltingets trauste vegger sørget islendingene for at finanstilsynsmyndighet i Island, Norge og Liechtenstein blir lagt under Brussel.
FLERTALL FOR: Bak Alltingets trauste vegger sørget islendingene for at finanstilsynsmyndighet i Island, Norge og Liechtenstein blir lagt under Brussel. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med 31 mot 18 stemmer besluttet det islandske Alltinget å overgi den øverste finanstilsynsmyndigheten til Brussel. Dermed blir det en realitet også for Norge fra kommende uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser lederen for Islands fremadstormende Piratparti, Ásta Guðrún Helgadóttir, til ABC Nyheter umiddelbart etter avstemningen fredag ettermiddag.

Dermed avgjorde Alltinget saken før forventet i Brussel, bare få timer etter at EØS-komiteen der fredag morgen ga opp å fatte vedtak i den omstridte finanstilsynssaken.

Grunnen til utsettelsen der, var manglende tilslutning nettopp fra det islandske parlamentet, Alltinget.

Men i dagens møte i EØS-komiteen avtalte EU, Norge, Island og Liecthenstein å innlemme EU-finanstilsynsordningen i en spesialversjon i EØS-avtalen allerede til uka, dersom Alltinget sa ja.

Bakgrunn: EØS-komité utsatte norsk hastevedtak om overnasjonalt finanstilsyn

Største siden 92

Avgivelsen av suverenitet som ligger i finanstilsynssaken er den største siden EØS-avtalen ble vedtatt i 1992, og ble vedtatt med over tre fjerdedels flertall i Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Island regner eksperter med at overdragelsen av suverenitet er ulovlig etter Islands grunnlov. Men deres grunnlov har ingen krav til kvalifisert flertall i slik overføring av myndighet, som ikke tillates etter grunnlovens bokstav.

I Norge har Senterpartiet vært sterkt imot denne suverenitetsavståelsen innen finanssektoren. I Island gikk søsterpartiet Fremskrittspartiet inn for tilslutning, sammen med sin regjeringspartner Selvstendighetspartiet, Høyres søsterparti.

Les også: Stortinget vedtar å legge Finanstilsynet under Brussel

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet er grunnloven

SVs søsterparti De venstregrønne og de islandske Sosialdemokratene stemte mot, sammen med Piratpartiet. Men sistnevnte er ikke motstandere av et overnasjonalt finanstilsyn.

– Problemet er ikke EUs system, men grunnloven vår. Den tillater ikke slik overføring av makt som denne overføringen vil innebære, sier Ásta Guðrún Helgadóttir til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Piratene vil gjerne ha grunnlov som gir EUs overvåkingssystem et slikt mandat. Dilemmaet er at vi ikke kan stemme for det ut fra dagens grunnlov, sier hun.

– Ikke fordi EUs finanstilsynsorganer er dårlige, men fordi grunnloven vår ikke tillater oss å gjøre det, sier Helgadóttir.

Les også:

Finansminister Siv Jensen feilinformerte Stortinget i EØS-strid

Stortinget skjøt ned forslag om grunnlovsutredning før Norge avgir suverenitet

Kathrine Kleveland: – Stortingsflertallet trosser folket