SOHR: Tyrkiske grensevakter drepte fire syriske barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Tyrkiske grensevakter har skutt og drept åtte syriske flyktninger som forsøkte å ta seg over grensa, fire av dem barn, ifølge den syriske eksilgruppa SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske grensevakter har skutt og drept minst åtte syriske flyktninger som forsøkte å ta seg over grensa, fire av dem barn, ifølge den syriske eksilgruppa SOHR.

De åtte ble drept da de forsøkte å krysse grensa til Tyrkia ved grenselandsbyen Khirbet al-Joz i Idlib-provinsen natt til søndag.

Flyktningene kom ifølge SOHR fra den IS-kontrollerte byen Manbij som nå er under angrep fra USA-støttede opprørere.

Ifølge den opposisjonelle syriske Nasjonalkoalisjonen ble elleve sivile syrere drept da grensevakter åpnet ild. Flyktningene prøvde å krysse grensa fra Khirbet al-Joz til den tyrkiske provinsen Hatay søndag, heter det i en pressemelding. Opposisjonskoalisjonen, som er avhengig av Tyrkias politiske og økonomiske støtte, krever en gransking av drapene.

Les også: Pentagon: Russland angrep USA-støttede opprørere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte såret

Åtte andre flyktninger i det samme følget ble ifølge SOHR såret da de tyrkiske grensevaktene åpnet ild. En tyrkisk tjenestemann sier påstandene ikke kan verifiseres, men tilføyer at myndighetene etterforsker saken.

I mai rettet menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch krass kritikk mot grensevaktenes praksis. Minst 60 syriske flyktninger er drept av tyrkiske grensevakter hittil i år, ifølge SOHR, som får sine rapporter fra et aktivistnettverk på bakken. Blant dem var åtte barn.

Erdogan-nekt

President Recep Tayyip Erdogan har nektet for at det blir skutt mot syriske flyktninger og hevder at det bare blir åpnet ild mot væpnede smuglere som forsøker å ta seg over grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia er hjem for 2,7 millioner syriske flyktninger, men bare hver fjerde av dem lever i flyktningleirer. Myndighetene hevder de tar imot syrere med åpne armer. Men Tyrkia er ytterst selektiv når det gjelder hvem som får slippe over grensa fra det krigsherjede nabolandet. Titalls tusen mennesker står fast på den syriske siden av grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russlands forsvarsminister besøkte Assad

Tvangsretur

I april rapporterte Amnesty International at tyrkiske sikkerhetsstyrker hadde skutt og såret sivile, deriblant barn. Ofrene hadde av desperasjon forsøkt å krysse grensa uoffisielt, ved hjelp av smuglere, ifølge organisasjonen. Amnesty har i vår også meldt at Tyrkia har tvangsreturnert flyktninger tilbake til Syria i stor skala. Det benekter den tyrkiske regjeringen.

Tyrkias behandling av syriske flyktninger er en av grunnene til at EUs migrasjonsavtale med Ankara har høstet skarp kritikk fra hjelpeorganisasjoner og menneskerettsforkjempere.

Les også: Trøndersk IS-avhopper skal være pågrepet i Tyrkia

Økt kontroll

Kritikere tviler på Tyrkias evne til å beskytte menneskene som har krav på det etter flyktningkonvensjonen.

De siste månedene har Tyrkia trappet opp sikkerheten langs grensa til Syria for å hindre nye flyktningstrømmer.

Avtalen som EU og Tyrkia inngikk tidligere i år, innebærer at tusenvis av flyktninger og migranter kan returneres fra Hellas til Tyrkia. Tyrkia skal igjen sørge for å sende dem som ikke har krav på asyl, tilbake til hjemlandet så raskt som mulig.