NATO sender fire bataljoner til øst

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO står klar til å vedta utplassering av fire bataljoner i øst, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Ine Eriksen Søreide (H) og de andre forsvarsministrene i NATO samles i Brussel tirsdag og onsdag, venter vedtak om styrket militær nærvær i de tre baltiske landene og Polen, ifølge Stoltenberg.

Les også: Russland varsler intensiv militærtrening

Hvert land får utplassert en bataljon hver, trolig på rundt 1.000 soldater.

– Det er et klart signal om at NATO står klar til å forsvare alle medlemsland, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg til pressen dagen før møtet.

Hvem som skal lede de enkelte bataljonene, er fortsatt ikke spikret. Britene får trolig ansvaret for den i Estland og Tyskland for den i Litauen. USA skal videre ha ansvaret for én, og det ligger an til å bli i Polen. Det siste lederlandet er ikke spikret, men Canada er blant flere muligheter som nevnes i forbindelse med Latvia.

NATOs formål med bataljonene er å berolige medlemslandene nær Russland og sikre at alliansen etablerer en «rød linje» mot øst. Men alliansen har møtt anklager fra Moskva om å spre ustabilitet i regionen med oppbyggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi gjør, er et svar på Russlands handlinger, svarer Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg lover Polen flere NATO-soldater

NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters
NATO-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

NATO-land bruker litt mer på forsvar

Brussel (NTB): NATO-landene bruker litt mer penger på forsvar igjen. Men vi er ikke der vi bør være, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Bildet er blandet, men det er blitt litt bedre, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– 2015 var det første året på lenge at vi så en liten økning i pengebruken, og anslaget for 2016 viser en ytterligere økning. Det er oppmuntrende, sier Stoltenberg om et samlet vekstanslag for alliansen på rundt 1,5 prosent i år.

De 28 NATO-landene ble enige på et toppmøte i Wales for to år siden at alle landene skal bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2024.

Kun fem NATO-land er på 2 prosent i dag. Norge ligger på rundt 1,5 prosent. Når Ine Eriksen Søreide (H) og de andre forsvarsministrene i alliansen møtes i Brussel denne uka, vil hver og en av dem bli konfrontert i plenum med en «fargerik» plansje over hvordan de ligger an.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO og EU prøver seg på ny tilnærming

– Vi er langt fra der vi bør være. Vi må gjøre mer, sier Stoltenberg til pressen.

Amerikanerne kjører nå tungt på prosentkravet. Washington insisterer på at Europa må ta større ansvar for sin egen sikkerhet etter at amerikanerne har båret de tyngste byrdene i årevis.

– Wales-løftet blir fulgt opp av USA i alle sammenhenger nå, påpeker en NATO-diplomat.