EU vil belønne land som bremser flyktningstrømmen

EU-kommisjonen vil belønne land i Afrika og Midtøsten som skjerper grensekontrollen og hindrer mennesker fra å søke trygghet og lykke i Europa.
EU-kommisjonen vil belønne land i Afrika og Midtøsten som skjerper grensekontrollen og hindrer mennesker fra å søke trygghet og lykke i Europa. Foto: Eric Gaillard / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU bør belønne land i Afrika og Midtøsten som bremser strømmen av flyktninger og migranter til Europa og straffe dem som ikke gjør det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Land som ikke vil samarbeide med EU om dette, må regne med at det vil få konsekvenser, heter det i et forslag fra EU-kommisjonen som legges fram i dag.

Over 1 million flyktninger og migranter, de fleste fra Syria, Irak og Afghanistan, søkte trygghet i EU-land i fjor, noe som fikk unionen til å inngå en avtale med Tyrkia som har lovet å ta tilbake alle som kommer sjøveien til Hellas.

Les også: Røde Halvmåne: Minst 85 døde funnet på strand i Libya

Nå forsøker mange derfor å ta seg fra Libya over Middelhavet til Italia, noe som ifølge FN har kostet over 2.500 mennesker livet i år. De aller fleste som prøver seg på denne ruten, er afrikanere.

Italia har lagt press på EU for å få i stand en avtale med det borgerkrigsherjede Libya og flere andre land, i håp om å få dem til å skjerpe grensekontrollen og på den måten bremse strømmen av båtflyktninger over Middelhavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 1.000 mennesker reddet av norsk skip onsdag

Som takk for at de samarbeider skal land som inngår slike avtaler med EU, tilbys økonomisk bistand, frihandelsavtaler og endrede visumregler.

– Rapporter tyder på at det nå er titusenvis av migranter i Libya som leter etter måter å komme seg inn i EU på, konstaterer EU-kommisjonen.

Kommisjonen foreslår at det foruten Libya også inngås avtaler med Jordan, Libanon, Tunisia, Niger, Nigeria og Senegal.