Spår krig mellom ekstremister i Syria

Den al-Qaida-allierte Nusra-fronten gjør seg klar til angrep på en by i nærheten av Aleppo i Syria. Nå spår forskere væpnet kamp mellom dem og IS om herredømmet i området.
Den al-Qaida-allierte Nusra-fronten gjør seg klar til angrep på en by i nærheten av Aleppo i Syria. Nå spår forskere væpnet kamp mellom dem og IS om herredømmet i området. Foto: Uncredited / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to dominerende jihadistgruppene al-Qaida og IS kjemper om herredømmet, og kan ryke i tottene på hverandre, spår analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to terrorgruppene har nærmest identisk ideologi og det kan nå se ut som om de kan vende våpnene mot hverandre.

– Ideologisk sett er det ingen forskjell dem imellom. Det vi ser er en maktkamp mellom radikale grupper som begge ønsker å lede sunni-islam, sier den irakiske forskeren Luay Jawad al-Khatteb til Dagsavisen.

Bakgrunnen er at al-Qaidas nye leder, Ayman al-Zawahiri, i et uvanlig lydopptak beskrev IS som «ekstremister», og nærmest oppfordret deres allierte i al-Nusra-fronten om å bryte med IS.

– Hvis de oppretter sin regjering, og velger sin emir, vil deres valg være vårt valg, sa al-Zawahiri i opptaket.

Les også: Terrorsiktet asylsøker fremstilt for varetekt

Imad Salamey, en libanesisk statsviter, sier til Dagsavisen at det er styrkeforskjell mellom gruppene. Mens IS kan ha 30.000 krigere har al-Nusra rundt 10.000 som hovedsaklig holder til i det nordlige Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Al-Nusra fokuserer mer på å bekjempe det syriske regimet, noe IS knapt gjør. Syria anser seg ikke engang truet av IS ettersom de er tjent med deres nærvær. Ved hjelp av IS sin brutalitet, har president Bashar Assad greid å framstille seg selv som det moderate, rasjonelle alternativet, sier professor Salamey til avisen.

Les også: Mood forsvarer norsk Syria-oppdrag

– En kamp mellom IS og al-Qaida er ikke bare et internt anliggende. En slik dragkamp vil også få følger for Europa, sier Salamey.

– For skulle al-Qaida lykkes med å flytte sin hovedtyngde fra Afghanistan til Syria, vil gruppens aktivister plutselig stå ved Middelhavet, rett ved Europa. Og dette er dårlige nyheter.