Tiltalte tilsto mordbrannen – hevder han bare løy

Forsvarer Morten Andreassen og hans klient, den mordbranntiltalte 39-åringen (med ryggen til). 39 åringen sa i Sør-Østerdal tingrett tirsdag at tilståelsen om at han hadde tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, var falsk.
Forsvarer Morten Andreassen og hans klient, den mordbranntiltalte 39-åringen (med ryggen til). 39 åringen sa i Sør-Østerdal tingrett tirsdag at tilståelsen om at han hadde tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, var falsk. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et avhør han selv tok initiativ til, tilsto den nå tiltalte 39-åringen at han antente brannen hos sorenskriver Ola P. Svor. Nå hevder han at tilståelsen bare var oppspinn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg var dette en medisinsk nødvergehandling. Jeg var i ferd med å bli fysisk ødelagt i fengselet, sa 39-åringen da han i retten tirsdag ble konfrontert med avhøret der han tilsto å ha antent brannen han nå er tiltalt for.

I avhøret, som ble gjort i juli i fjor, svarte han bekreftende flere ganger på at det var han som satte fyr på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar to år tidligere.

Varetektsoppholdet på Ringerike var så fysisk belastende at tiltalte valgte å komme med en falsk tilståelse av fem drap, et ran og sorenskriverbrannen, forklarte han i retten. I avhøret ber han flere ganger om at overføring til Gjøvik fengsel blir avklart.

– Innholdet i dette avhøret var oppkonstruert fra ende til annen, sa han tirsdag.

Beklaget i brev

Av tiltalen han nå må svare for, framgår det at politiet anser brannen som drapsforsøk på fire mennesker – sorenskriveren, kona hans, datteren og en venninne av datteren. Aktor mener også at brannen ble påsatt som hevn for et rettsforlik som Svor hadde meklet fram, og som var ufordelaktig for tiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

39-åringen benekter kategorisk å ha hatt noe med brannen å gjøre.

Heller ikke draps- og ranstilståelsene i brevet var reelle, framholdt mannen.

Påstandene om falsk tilståelse blir angivelig underbygget i et brev 39-åringen sendte til sin forsvarer, advokat Morten Andreassen, i samme periode som avhøret ble gjennomført. Der skal han ha beklaget at han forledet forsvareren til å tro at det dreide seg om en reell tilståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet er så langt ikke med i saksdokumentene eller dokumentert for retten. Ifølge Andreassen vil det bli forsøkt lagt fram onsdag.

Truet med brannbomber

39-åringen er i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for hele 22 straffbare handlinger, blant annet fire drapsforsøk, mordbrann og angrep på en representant for domstolen. Under utspørringen kom det tydelig fram hvilket anstrengt forhold han har til politi og påtalemyndighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han følte seg konstant trakassert og forfulgt av politiet i kjølvannet av brannen hos sorenskriveren, og forklarte deler av sin oppførsel og handlinger med at han var «lut lei».

Denne konflikten skal også ha vært foranledningen til at han på et tidspunkt skrev et brev til politiet på Hamar, hvor han hevdet å ha plassert en stor mengde brannbomber på strategiske steder. De var rigget til å gå av slik at de ville gjøre maksimal skade. I brevet skriver 39-åringen at resultatet ville «overgå Breivik i antall omkomne».

– Jeg skrev det brevet på pur faen. Når du er blitt trakassert i flere år og ikke ser noen utvei ... min reaksjon var at jeg skrev det brevet for å gi dere fingeren, sa tiltalte til aktor, visepolitimester Tormod Bakke.