Prinsippsak for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen 13. januarNorge på «tiltalebenken» i Menneskerettighetsdomstolen – anklaget for å straffe dobbelt

Foto: Det polske utenriksdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

13. januar skal Norge for annen gang i historien møte for det øverste organet i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Har Norge lov til å fengsle skattesnytere som på forhånd er ilagt straffeskatt?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det prinsipielle spørsmålet som to skattesvik-dømte nordmenn har reist for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Kan norske myndigheter først ilegge straffeskatt når skattesnyteri blir oppdaget, og deretter dømme de samme personene til fengselsstraff?

Nei, mente en 55 år gammel mann bosatt i Drøbak og en 50 år gammel mann som nå er i Florida, etter at skattemyndighetene i 2005 gjennomgikk selskapet Software Innovation ASA.

Onsdag 13. januar kommer saka opp som høring i Storkammeret, med 17 dommere, i EMD.

Skattesakene endte i flere anmeldelser av skattesvik til Økokrim.

De to mennene som har gått hele veien gjennom det norske rettssystemet og nå får sin sak opp for EMDs høyeste organ, Storkammeret, fikk først straffeskatt.

Det aksepterte begge to. Men i 2009 ble de i tillegg dømt til ett års fengselsstraff hver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bonde kan slippe straff fordi han ble nektet å ha dyr

– Bot og fengsel er greit

– Temaet for saken er hvor langt man kan gå i parallell forfølging. Skal man tillate dobbeltstraff? Her mener jeg vi har begge deler, sier de to mennenes advokat Roland Kjeldahl til ABC Nyheter.

Han mener det ikke går an å bli straffet etter to straffebud.

– Det er greit at politi og skattemyndighet samarbeider for å få oppklart et straffbart forhold, men det må ikke føre til mer enn én straff, sier Kjeldahl.

Bot og fengselsstraff er greit ifølge advokaten, men altså ikke straffeskatt og fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Høyesterett vurderte sakene annerledes og avviste i henholdsvis juli og september 2010 ankene fra de to. Begrunnelsen står gjengitt i EMDs beskrivelse av sakene (engelsk).

Les også: Norge dømt for urettferdig rettergang

– Mye sprik om dobbelt straff

Skattekontoret etterliknet i sin tid Drøbak-mannen for en inntekt på drøyt 3 millioner kroner, mens Florida-mannen skyldte 1,3 millioner i skatt.

– Norge har vært i EMDs Storkammer bare én gang tidligere. Grunnen til at saken er blitt så interessant, er at det er så mye sprik i liknende saker i mange land. Jeg tror domstolen nå ønsker en presedens for å forhindre slikt sprik heretter, sier advokat Kjeldahl.