— Trump provoserer eliten bevisst

Har Trump skutt seg selv i leggen? Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump appellerer til «frustrerte, hvite menn» i en politisk turbulent tid for USA. Det er for tidlig å avskrive milliardærens forsøk på å bli republikanernes presidentkandidat neste år, mener seniorforsker Svein Melby.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump (69) er investor, milliardær og tv-personlighet. I sommer kastet han seg med i kampen om å bli republikanernes kandidat ved neste års presidentvalg i USA.

Mandag vakte Trump oppsikt med sitt utspill om å stenge USAs grenser for muslimer. Tidligere har han erklært at han vil deportere 11 millioner som mangler dokumentasjon til å oppholde seg i USA, lovet å bygge en mur langs grensen til Mexico og foreslått at muslimer skal registreres i en database.

— Trumps politikk er reinspikka populisme. Det er vanskelig å ta ham alvorlig, all den tid han har en en-mannskonkurranse om hvem som kan si de mest upassende ting. Skulle han derimot mene alvor er han jo enda farligere - en kynisk demagog som tydeligvis kun er interessert i å være presidenten til hvite menn, skriver førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole i en e-post til ABC Nyheter. Restad er opptatt av amerikansk politikk og har skrevet bok og flere artikler om emnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Førsteamanuensis Hilde E. Restad ved Bjørknes Høyskole. Foto: Bjørknes Høyskole.
Førsteamanuensis Hilde E. Restad ved Bjørknes Høyskole. Foto: Bjørknes Høyskole.

— Trump gir uttrykk for en inkonsekvent politisk ideologi (han har jo tidligere vært begeistret for Hillary Clinton) og fullstendig urealistiske og ofte rasistiske forslag (som å stenge grensene for muslimer), skriver hun.

Les også: Obama: – Trump ikke lenger kvalifisert til å bli president

— Lavt utdannede hvite menn

— Trump appellerer til hvite menn, særlig arbeiderklasse. Det vil si en gruppe som ser på seg selv som tapere i et stadig mer mangfoldig land, skriver Restad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Jeg kan ikke huske vi har sett et lignende fenomen som Trump tidligere. De fleste trodde han ville være en døgnflue da han lanserte sitt kandidatur i sommer. Det har vist seg å ikke være tilfelle, sier seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til ABC Nyheter. Han har fulgt amerikansk politikk tett i en årrekke.

Trump har fortsatt å lede på en rekke meningsmålinger, kontroversielle utspill til tross. Eller kanskje nettopp på grunn av disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
En tilhenger av Trump roper til en demonstrant under et valgmøte på skipeet USS Yorktown Memorial i South Carolina 7. desember. Foto: Randall Hill / Reuters
En tilhenger av Trump roper til en demonstrant under et valgmøte på skipeet USS Yorktown Memorial i South Carolina 7. desember. Foto: Randall Hill / Reuters

— Da må man lete etter andre forklaringer enn at han skulle være et medieskapt fenomen, sier Melby.

Seniorforskeren mener mye av årsaken til Trumps oppslutning er en betydelig frustrasjon i deler av det republikanske velgerkorpset. Han deler Restads betraktninger om Trumps kjernevelgere;

— Det er først og fremst blant litt lavt utdannede hvite menn, som sliter med høy arbeidsledighet, faller utenfor på sosialt nettverk og nå mister status, sier han.

I det republikanske partiet har det også vært en voksende, langvarig irritasjon med partiledelsen og Washington-politikken. Tea Party-bevegelsen har vært et resultat av dette.

— I tillegg er USA i en transformasjonsperiode der man går fra å være dominert av angloamerikansk kultur til å bli et mer reelt multikulturelt samfunn, en situasjon med mer sidestilte kulturer og grupperinger, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— I sum er det en turbulent periode i amerikansk politikk, der folk føler økonomisk utrygghet, i tillegg kommer terrortrusselen på toppen av dette. Trump appellerer til en betydelig del av det republikanske partiets velgerkorps, og har holdt på disse ved en viss type utspill som posisjonerer ham som et ikke-politikeralternativ, sier seniorforskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby. Foto: IFS.
Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby. Foto: IFS.

— Dette er egnet til å skape irritasjon hos den politiske eliten og «det politisk korrekte USA». Han har aldri fått tall som viser at et flertall av partiets velgere slutter opp om ham, men jeg tror han blir å regne med også i de første rundene i nominasjonsprosessen. Så er det et spørsmål hva som skjer med de andre kandidatene og hvordan de deler velgerfeltet mellom seg. Trump er nok foreløpig tjent med at de andre kandidatene slåss seg imellom. Hvis det fortsetter å være tilfelle kan vi ikke se bort fra at han vinner flere av de første nominasjonsvalgene, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump vil nekte muslimer innreise til USA

— Trump kan ha en sjans

De republikanske velgerne vil få et ord med i laget fra 1. februar, ved nominasjonsmøtet (caucus) i delstaten Iowa, fulgt av primærvalg i New Hampshire 9. februar. Tilsvarende lokale valg blir avholdt i samtlige delstater, før partiene avholder sine endelige nominasjonsmøter.

— Jeg tror flertallet i partiet vil foretrekke en annen kandidat, men dynamikken i nominasjonsprosessen er avhengig av hva som skjer innledningsvis. Dersom dagens meningsmålinger vedvarer, med Trump klart i tet, gjennom de første nominasjonsmøtene vil Trump vinne disse. Skulle derimot en eller to av de andre republikanske kandidatene få uventet god oppslutning i New Hampshire og en av de mer moderate kandidatene sikrer denne seieren tror jeg Trump må gi seg, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Trump Tower sentralt på Manhattan. Foto: Spencer Platt / Afp
Trump Tower sentralt på Manhattan. Foto: Spencer Platt / Afp

Nominasjonsmøtene og primærvalgene i de ulike delstatene fra februar og frem mot sommeren er indirekte valg der velgerne stemmer på delegater til Republikanernes landsmøte i juli 2016. Ved landsmøtet vil utsendingene velge Republikanernes presidentkandidat direkte. De to norske ekspertene er usikre på om Trump har noen reell sjans til å sikre den endelige nominasjonen som republikanernes presidentkandidat:

— Jeg vil jo ikke tro det, men samtidig har han en viktig fordel: egne penger. Han trenger (åpenbart) ikke tekkes andre fordi han ikke er avhengig av noen andres penger. Sånn sett kan han jo i teorien fortsette ganske lenge, skriver Restad.

Melby vil ikke utelukke noe på dette tidspunktet:

— Man kan ikke utelukke fullstendig at Trump vinner republikanernes nominasjon, men det er mange forbehold, og jeg tror heller ikke han vinner til slutt. Men Trump er per i dag kandidaten som samler flest stemmer bak seg, og ingen har fasiten for hvordan dette vil utvikle seg. Det er et politisk turbulent land, og Trump er en uberegnelig skikkelse, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump vil ha penger for å være med i TV-debatt

— Stenge landet for muslimer

I en pressemelding mandag erklærte Trump at han vil stenge landets grenser fullstendig for muslimer inntil «landets representanter kan finne ut hva som foregår», med henvisning til «stort hat mot USA i store deler av den muslimske befolkningen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen om å stenge grensene for muslimer har vakt sterke reaksjoner internasjonalt, men kanskje særlig i USA. Noe av den kraftigste kritikken kom fra Det hvite hus, der talsmann Josh Earnest sa at Trumps forslag er i strid med grunnloven, og oppfordret andre republikanere til å fordømme hans kandidatur.

— Den gruppen av republikanske velgere som er lei av hele systemet, eliten og alt som er «politisk korrekt» og er utrygge både med tanke på egen økonomiske situasjon og landets sikkerhet har gitt Trump en posisjon der han kan si slike ting. Med disse velgernes øyne blir det en bekreftelse at Trump er en uredd person som våger der andre tier, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Det er nok også noe av Trumps kalde beregning; at han har en fingerfølelse med hva som rører seg der ute, og kommer med slike utspill der han erter på seg eliten, men styrker sin posisjon blant disse velgerne. Den skriftlige uttalelse med utspillet om muslimer kom et døgn etter at Obama holdt sin tale om terrorproblematikken. Mange republikanere føler ikke at Obama leder på en sterk og betryggende måte. Vi oppfatter dette kanskje som uamerikanske holdninger, men for mange fremstår dette som et rimelig forslag, sier seniorforskeren.

— Mange mener han nå har gått alt for langt, men det har man sagt tidligere om Trumps utspill om meksikanske innvandrere og mye annet. Hver gang har populariteten hans fortsatt å øke. Jeg tror det er kald beregning, og gjør at hans kjernevelgeres tiltro styrkes.

Se muslimutspillet her:

Les også:

Trump nekter for å ha gjort narr av handikappet journalist

Trump holder ledelsen trass i omstridte utsagn

Trump: – Annerledes om franskmenn hadde våpen

Se også: – Jeg har ikke tupé!

Se også: Trump gjorde narr av funksjonshemmet journalist