Grønnsakspasta:Så mye grønnsaker inneholder den nye pastaen

GRØNNSAKSPASTA: 125 gram grønnsakspasta tilsvarer 50 gram kokte grønnsaker. (Avbildet 50 g brokkoli + 125 g pasta). Foto: Jenny Mina Rødahl
GRØNNSAKSPASTA: 125 gram grønnsakspasta tilsvarer 50 gram kokte grønnsaker. (Avbildet 50 g brokkoli + 125 g pasta). Foto: Jenny Mina Rødahl
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvor mye sunnere er den egentlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny serie pastaprodukter fra Toro skal gjøre det enklere å spise grønnsaker. Resultatet er fersk pasta med 40 prosent grønnsaker bakt inn i deigen med kun naturlige ingredienser. Du kan velge mellom variantene brokkoli og erter, blomkål eller gulrot.

Ingrediensene i pastaen med brokkoli og erter er som følger: durumhvete, brokkoli 23 prosent (brokkolipurè og brokkolipulver), erter 23 prosent (ertepurè og ertepulver), hvetemel, hvetegluten og egg.

Men hvor mye sunnere er egentlig grønnsakspasta sammenlignet med vanlig fersk pasta?

Ernæringsfysiologene har talt.

Les også: Slik lever du livet i Bologna

Likt kaloriinnhold

– Hvis du tror at grønnsakspasta er en slankepasta fordi den inneholder mye grønnsaker, tar du dessverre feil, sier Karoline Steenbuch Lied, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede.

– Selve kaloriinnholdet er nemlig så å si det samme både som vanlig fersk pasta og fersk fullkornspasta, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Næringsinnholdet er ikke så veldig ulikt. Grønnsaksvarianten har litt mer proteiner og kostfiber enn vanlig pasta, men ikke så mye at det er det som gjør at den bør velges. Karbohydrat- og fettinnholdet er så å si likt, forteller ernæringsfysiolog Mari Mundal Krogshus.

– Det som er bra er at den inneholder grønnsaker, legger hun til.

Les også: Derfor smaker flymaten rart

Mer fiber og mindre salt

– Det som er positivt er at grønnsakspastaen inneholder mer fiber og har i tillegg mindre salt og fett enn vanlig fersk pasta. Fersk fullkornspasta inneholder imidlertid mer fiber enn grønnsakspastaen, sier Lied.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og så er det selvsagt positivt at grønnsakspastaen inneholder over 40 prosent grønnsaker.

Akkurat det er Krogshus også positiv til.

– Du får i deg grønnsaker istedenfor pasta/hvetemel gjeldende halve volumet du spiser. Grønnsaker kan vi ikke få nok av, det er bra for kroppen, hvor imot pasta og hvetemel er noe vi ikke trenger for mye av, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønnsakspastaen gir cirka 50 gram grønnsaker per pastaporsjon på 125 gram. Denne mengden gjelder for alle tre variantene.

– Det vil eksempelvis si at du får i deg en ekstra kokt gulrot per porsjon. Spørsmålet er hvor mange vitaminer og mineraler som går tapt under produksjonen av pastaen, sier Lied.

Les også: Fant ingen negative helseeffekter av mettet fett

Ikke dropp de vanlige grønnsakene

– Dette er et bra produkt, og ønsker du litt variasjon fra annen pasta og ris er det fint å bytte ut med grønnsakspasta. Det kan også være et fint produkt for barn som ikke vil spise grønnsaker, mener Lied.

Men ikke tro du kan spise grønnsakspasta og droppe ytterligere grønnsaker.

– Det beste vil være å spise fullkornspasta med en god dose grønnsaker i alle farger og varianter ved siden av. Da er du sikret å få i deg alle de nyttige næringsstoffene fra grønnsakene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At halvparten av volumet i middagen er grønnsaker er lurt. Det gir god metthet for lite kalorier, masse fiber og mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler, sier Krogshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En god løsning på en middag kan være litt grønnsakspasta, for eksempel 50 gram veid tørt, og masse grønnsaker - minimum 200 gram -, sammen med kjøtt eller fisk, tipser hun.

Les også: Nei, du må ikke drikke to liter vann om dagen

– Øk grønnsaksinnholdet til 80 prosent

– Tanken om produktet er god, og det er et mye bedre alternativ enn vanlig pasta/ris, men likevel er halvparten hvetemel, mener Krogshus, og legger til:

– Jeg vil ikke spise den selv eller anbefale andre det, men om Toro hadde økt innholdet av grønnsaker til 80 prosent, ville jeg gjort begge deler!

Spiser du pasta ofte og bytter det ut med grønnsakspastaen, vil det være et sunnere alternativ, men Krogshus anbefaler heller andre karbohydratkilder enn pasta, som grønnsaker, frukt og bær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Test av revet ost: Vinneren har null karbohydrater og lite salt

Dette sier Toro

– Det viktig å si at vi her ikke har prøvd å lage et slankeprodukt, men et produkt som gjør det enklere å spise mer grønnsaker. I fersk grønnsakspasta fra Toro bruker vi kokte grønnsaker, og næringsinnholdet i produktet gjenspeiler også dette. Når vi forteller om grønnsaksinnholdet, er det altså innholdet av kokte grønnsaker som kommuniseres, sier fagsjef ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg.

– Som i all bearbeidet mat vil alle ømfintlige vitaminer minske noe, og dette betyr hovedsakelig at mengden vitamin C er liten, slik det er for alle produkter som ikke er absolutt helt ferske. Ellers er nivåene av vitamin B bra og for mineraler som forventet av kokte grønnsaker, sier hun.

Les også:

Seks matvarer du spiser feil

– Sjokkerende høyt innhold av sukker

– Mørk sjokolade regnes som en grønnsak, mener lege

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no