Canada benekter å ha fått asylsøknad fra familien til druknet gutt

Pappaen til Aylan: – De var døde Abdullah Kurdi, faren til treåringen Aylan Kurdi, som ble skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum i Tyrkia, forteller om dramatikken ombord på dødsbåten.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadiske myndigheter avviser påstandene om at familien til den druknede treåringen som er blitt et symbol på flyktningsituasjonen ved Middelhavet hadde søkt asyl i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi, som var skylt opp på stranda i feriebyen Bodrum, har spredt seg verden over som en illustrasjon på flyktningkrisen.

The Ottawa Citizen meldte torsdag at familien forgjeves hadde prøvd å slutte seg til slektninger i Canada før drukningen, men påstandene blir nå avvist av canadiske myndigheter.

– Det er ikke registrert noen søknad fra Abdullah al-Kurdi (guttens far) og hans familie, opplyser immigrasjonsdepartementet i en pressemelding.

Manglende opplysninger

Departementet bekrefter imidlertid å ha mottatt en søknad fra guttens onkel, men den ble ikke innvilget på grunn av manglende opplysninger.

Dette er i ettertid også blitt bekreftet av guttens tante, Tima, som var opphavet til den opprinnelige artikkelen i The Ottawa Citizen.

Les også: EU-ledere søker felles grep for å møte flyktningstrømmen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lille Aylan druknet da gummibåten han satt i, kantret under overfarten til den greske øya Kos. Faren til gutten var den eneste i familien på fire som kom fra ulykken i live. Også guttens fem år gamle bror Galip og moren Rehan (35) druknet.

Ikke nok penger

På en følelsesladd pressekonferanse utenfor sitt hjem i Coquitlam i British Columbia sa Tima at hun hadde gjort alt hun kunne for å hente familien til Canada, men ikke greide det fordi hun ikke hadde nok penger og på grunn av alle de formelle kravene.

Den andre broren, Mohammad, hadde kommet seg til Tyskland alene og skulle hente familien i Tyrkia senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tima sa hun ikke hadde råd til å sponse mer enn én familie av gangen, og at hun hadde bedt om økonomisk hjelp fra slektninger og naboer.

Hun hadde sendt et håndskrevet brev til innvandringsminister Chris Alexander om familien sin, som ble overlevert av hennes representant i Parlamentet, men hadde ikke fått noe svar. Dette uformelle brevet kan være årsaken til forvirringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sendte penger

Til slutt ble det bestemt at det beste i første omgang ville være om Abdullah og familien kom seg til Tyskland, og hun sendte penger for å betale smuglerne, tusen dollar av gangen med forskjellige mennesker.

Les også: Flyktninghjelpen: – Folk har innsett alvoret

Abdullah skulle ha reist alene først, men sa at hans kone ikke ville klare seg alene med barna i Tyrkia, selv om Tima sendte penger til husleien.

– Til slutt sa jeg, hvis dere kan greie det, gjør det, sa Tima. Men det er en beslutning hun vil angre på resten av livet.

– Hans kone (Rehan) fortalte meg på telefon for en uke siden at hun var så redd for vannet, og ikke kunne svømme om noe skjedde, fortalte en gråtende Tima.

Oppstandelse

Saken har skapt stor oppstandelse i Canada. Lederen for det sosialdemokratiske partiet NDP, Thomas Mulcair, klarte ikke å holde tilbake tårene da han fortalte at en av partiets parlamentarikere hadde prøvd å hjelpe familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke til å holde ut at vi ikke gjør noe. Canada har plikt til å handle, sa han på et valgkampmøte foran valget 19. oktober.

Lederen for det liberale partiet, Justin Trudeau, krevde at Canada straks tar imot 25.000 syriske flyktninger, og innvandringsminister Alexander avbrøt sin valgkamp og returnerte til sitt kontor. Han sa han hadde sett brevet fra Tima, men at han som minister ikke kan gripe inn personlig i individuelle saker.