Valgkampsending fra Karasjok i kveld:Bent Høie til helse- og omsorgstrøbbel i Karasjok

HAVNER I TRØBBEL-KOMMUNE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) OG finansminister Siv Jensen i NRK-debatt onsdag kveld i Karasjok.
HAVNER I TRØBBEL-KOMMUNE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) OG finansminister Siv Jensen i NRK-debatt onsdag kveld i Karasjok. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kveldens helse- og omsorgsdebatt i NRKs valgkampsending går av stabelen i en kommune som Fylkesmannen er sterkt urolig for og har en rekke tilsynsrapporter på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Karasjok er av kommunene vi er bekymret for. Vi har hatt uforholdsmessig mange store og omfattende saker der vi ser at mye har sviktet.

Det sier assisterende fylkeslege Bjørn Øygard i Finnmark til ABC Nyheter om åstedet for kveldens valgdebatt i NRK, Karasjok.

Der skal helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) møte lokale politikere og ungdommer til temaer som er brennende rett utenfor studievinduene til NRK Sápmi, der det hele skal foregå.

Tilsynsmyndighetene har avdekket at brukere som har omfattende behov for helse- og omsorgstjenester, eldre, folk med rusproblemer og er innenfor psykiatrisk behandling, funksjonshemmede og folk med sammensatte behov ikke alltid får tjenestene de sårt trenger i Karasjok.

– Blant annet har vi sett at ting detter sammen når det blir helg og høytid. Det er ikke trygg og god organisering, sier Bjørn Øygard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sykehus til Karasjok

– I flere tilsynssaker har vi vært kritiske til kommunen som virksomhet og styringen de har med tjenestene. Enkeltbrukere får ikke det de har krav på etter loven. Det er utydelige ansvarsforhold og det interne samarbeidet fungerer ikke optimalt, sier Øygard om helse- og omsorgstilbudet i Karasjok kommune.

–I tillegg kommer dårlig økonomi, legger han til.

Karasjok kommune står på den såkalte Robek-lista over kommuner som har så dårlig økonomistyring at de er satt under tilsyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordføreren i Karasjok, Anne Toril Eriksen Balto (Sp), sier til NRK Sápmi at hun kommer til å ta opp sentralisering av sykehusene når hun onsdag kveld skal sitte i panel sammen med de to statsrådene.

Les også: Lokal helsevalgkamp: Ap og Høyre slet med å være uenige på «Kooperativen» i Hønefoss

Mange kommuneansatte er syke

I kommunevalget kan forholdene i hennes egen kommune også være et hett tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assisterende fylkeslege Øygard ønsker ikke å komme med eksempler på enkeltsaker tilsynsmyndighetene har funnet svikt på, heller ikke anonymisert. Til det er forholdene i Karasjok, med ca. 2800 innbyggere, for små slik at personene kan identifiseres.

– Men vi har kommunisert vårt syn veldig tydelig til kommunen, helt til rådmannsnivå men også kommunalsjefer i pleie- og omsorgssektoren, forteller Øygard.

Fylkesmannen og kommunen har jevnlig møter der man diskuterer bedre måter å organisere kommunen på.

Også i Karasjok kommune selv er det økende helseproblemer.

Sykefraværet blant kommunens ansatte var 14,1 prosent i perioden januar til mars i år, og 13,6 fra april til juni, ifølge en rapport til møtet i formannskapet i Karasjok i morgen torsdag. I 2014 lå gjennomsnittet på 11,0, i 2013 på 11,5 prosent fravær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordføreren besvarte ikke ABC Nyheters telefonhenvendelser onsdag.

Les også: Industrien sparer 800 millioner, kommunene taper 22 milliarder på sykefravær

I november i fjor rapporterte ABC Nyheter at Utøya-ofre i Karasjok mener å ha sett lite til de 2,3 millioner kroner staten ga kommunen for psykososial oppfølging av ungdommene som ble rammet.

Fylkesmann Gunnar Kjønnøy i Finnmark godkjente imidlertid den noe uklare bruken av pengene kommunen fikk til dette formålet.