Kommunevalg i Ringerike:Lokal helsevalgkamp: Ap og Høyre slet med å være uenige på «Kooperativen» i Hønefoss

VALGKAMP: Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) utfordres av Høyres ordførerkandidat Dag Erik Henaug. Hva er forskjellen for velgere i Ringerike?
VALGKAMP: Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) utfordres av Høyres ordførerkandidat Dag Erik Henaug. Hva er forskjellen for velgere i Ringerike? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommuneøkonomi i krise. Fortvilelse over eldreomsorgen. Så skulle man tro det gnistret når ordførerkandidatene fra Høyre og Ap i Ringerike møtes til helse- og omsorgsduell før kommunevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

RINGERIKE (ABC NYHETER): – Kjell Hansen og jeg har ikke peiling på helsefag, men vi er enige om å gi våre brukere en anstendig omsorg, sier Høyres ordførerkandidat Dag Erik Henaug om sin konkurrent, Arbeiderpartiets sittende ordfører Kjell B. Hansen.

Det er fullt i den koselige puben «Kooperativet» i Hønefoss mandag kveld. Småkoselig er det også mellom de såkalte motpolene Høyre og Ap, da de stilte opp for å vise velgerne hvem som kan skaffe dem de beste helse- og omsorgstjenestene de kommende fire årene.

Temaet er blant de heteste på topplan i rikspolitikken foran det som skal være et lokalt valg 14. september. ABC Nyheter reiste til Hønefoss for å ta pulsen på debatten blant kommunepolitikere om denne viktige oppgaven for kommunene. Der innkalte LO Hallingdal og Ringerike samt Fellesforbundet regionalt til valgkampmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har gitt 22 prosent sykefravær

– Kjell, hvordan skal vi få Norges beste helsekommune? spør debattlederen, som er ingen ringere enn direktør Per Bleikelia ved lokalsykehuset, Ringerike sykehus.

Spørsmålet kommer etter en sommer der media har rapportert om elendige forhold ved Hønefoss sykehjem. Eldre har blitt vasket med våtservietter framfor såpe og klut, har måttet holde senga mye av dagen, og en lenger periode kom de ikke ut av 3. etasje fordi heisen sto.

Blant de ansatte på sykehjemmet er sykefraværet hele 22 prosent. Det meldes om «subkulturer» som er oppstått blant de ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må sørge for at ledelse og ansatte trives på jobben og har arbeidsglede. Satse mer på lederutvikling, ikke ha ledere som sitter og skriver rapporter, men er rett på folk. Og bli mye tydeligere på oppfølgingen av de rapporter om avvik, svarer ordfører Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Industrien sparer 800 millioner, kommunene taper 22 milliarder på sykefravær

Står sammen om det meste

– Hvis en heis har stått fast i 3. etasje, er det ikke et politisk spørsmål. Det sier mer om den lokale ledelseskulturen, sier Høyres mann, Dag Erik Henaug.

Begge er de enige om at det ikke er politikernes ansvar hvis ting går så galt - uten at administrasjonen har varslet dem. Først etter avisoppslagene reagerte de.

Begge har de vært med på å kutte kommunebudsjettene så alle mellomlederne unntatt én er fjernet fra sykehjemmet. Kutte har de gjort fordi Ringerike er en av kommunene som har stått lengst på den såkalte Robeklista, en liste over kommuner som er satt under administrasjon fordi de ikke har klart å holde styr på økonomien.

De siste årene har Ap, Høyre, Venstre og KrF samarbeidet om budsjettene for kommunen. Nå peker de to ordførerkandidatene begge på bedre organisering og tiltak for å bedre kompetansen for de ansatte, som viktige tiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til det spretter en av tilhørerne opp. Han jobber i kompetansesenteret til sykehusforetaket Helse Sør-Øst, som Ringerike hører til. Han kan fortelle at når det arrangeres kurs, leter han gang på gang forgjeves på deltakerlista etter deltakere fra sin egen hjemkommune, Ringerike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett unntak fra enigheten:

VALGKAMP: Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) (til venstre), har regjert sammen med Høyres ordførerkandidat Dag Erik Henaug . Hva er skillelinjene i Ringerike? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VALGKAMP: Ordfører Kjell B. Hansen (Ap) (til venstre), har regjert sammen med Høyres ordførerkandidat Dag Erik Henaug . Hva er skillelinjene i Ringerike? Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter


– Begge dere sier de rette tinga, men det er tydelig at det ikke fungerer. Hva vil dere konkret gjøre. Dere bruker 600 millioner, 40 prosent av hele budsjettet. For 600 millioner er det mulig å levere mye syketjenester, utfordrer debattleder Bleikelia.

– Det man gjør, er å høre på rapporter fra fagfolkene, i praksis rådmannen. Én ting politikere kan gjøre, er å begynne å stille kritiske spørsmål. For det har kanskje vært fraværende, sier ordfører Hansen selvkritisk.

– Det er i gang et etterutdanningsprogram. Det er helt ny ledelse i administrasjonen. Man går inn for å øke ledelsestettheten. Og dersom det er nødvendig med økt grunnbemanning, må rådmannen komme og be om det. Det kan godt hende det er fornuftig i forhold til sykefravær, sier Høyres Henaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et par timers debatt kommer det fram at det som måtte være av uenighet om helse- og omsorgstjenestene, står om ja eller nei til private helse- og omsorgstjenester.

- Høyre sier ikke privatisering. Vi snakker om konkurranseutsetting, sier Henaug.

– Ikke stor forskjell på regjeringer

I sine innlegg nevner verken Dag Erik Henaug (H) eller ordfører Kjell B. Hansen (Ap) statens rammevilkår for kommunene med ett ord.

– Hva betyr regjeringens politikk for kommuneøkonomi og helse- og omsorgstilbud?

– Fra regjering til regjering får man mer og mindre. Jeg tror vi er der man var omtrent før regjeringsskiftet, sier Ap-ordføreren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskjellen mellom denne og forrige regjering er ikke stor, slutter Henaug seg til.

De ser det som viktigere å få vekst og utvikling ved at flere bedrifter og folk flytter til kommunen. Derfor ser de med blide øyne på den nye Ringeriksbanen og motorveien regjeringen varslet forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke behov for kommunesammenslåing

– Kan det være en fordel for helse- og omsorgstilbudet at dere slår dere sammen med nabokommuner til en større kommune?

– Vi er allerede en stor kommune med 30.000 innbyggere. Det er heller kommunene rundt oss som bør tenke på sammenslåing, svarer Henaug fra Høyre.

– Så du vil ikke gråte deg i søvn om det ikke blir noen kommunesammenslåing for Ringerike?

– Vi er for kommunereformen. Vi har en prosess mot Jevnaker og sonderer mot Hole, sier Henaug

– Det pågår utredninger med Hole og Jevnaker. Hole går mot Bærum. I tillegg har vi åpnet for samarbeid over fylkesgrensa mellom Buskerud og Oppland, til Sør-Aurdal, Flå, Nes og Krødsherad forteller Hansen (Ap).

– Hensikten er ikke nødvendigvis sammenslåing, men kanskje samhandling som kan gi glede og fleksibilitet, legger Hansen til.