Politidirektoratet åpner for å vurdere våpeninstruksen

Det er fortsatt usikkert når og eventuelt om, politiet igjen blir ubevæpnet.
Det er fortsatt usikkert når og eventuelt om, politiet igjen blir ubevæpnet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratet vil ikke svare på om politiets våpen er ladd eller ikke, men det vil vurdere endringer i instruksen når de får rapport etter hendelsen i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi har mottatt rapporter fra Rogaland politidistrikt, er det naturlig at vi setter oss ned og vurderer om det eventuelt kan være behov for justering eller presisering av instruks, rutiner eller materiell, sier fungerende avdelingsdirektør i Politidirektoratets avdeling for politiberedskap og krisehåndtering, Sture M. Vang, til NTB.

Tirsdag kveld klarte en 24 år gammel mann å avfyrte et skudd med våpenet til en politimann på politihuset i Stavanger, etter å ha hoppet over skranken hos politivakten.

Les også: Skudd avfyrt på politistasjonen i Stavanger

– Lett å trekke av

Ifølge kilder Stavanger Aftenblad har snakket med, er polititjenestevåpen alltid ladd fordi politiet trener med ladde våpen. Politiet i Rogaland har opplyst at polititjenestemannen ikke brøt instruksen under hendelsen. Hadde ikke våpenet vært ladd, ville det heller ikke blitt avfyrt, slår avisen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagbladet Politiforum skriver også at politiet går med ladd våpen, altså er det skudd i kammeret og tatt ladegrep.

– Det er ikke veldig vanskelig å få stukket en finger ned i hylsteret å ta avtrekk på polititjenestevåpen, skriver bladet, som har testet på to av politiets pistoler.

Les også: Politiet i Stavanger gransker internt etter skyteepisode

Unntatt offentlighet

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere de politifaglige vurderingene bak instruksen, og pressevakt Andreas Skjøld-Lorange henviser til Politidirektoratet.

Politidirektoratet opplyser på sin side at det ikke har anledning til å gå i detalj når det gjelder politiets rutiner for våpenbruk. Begrunnelsen er et ønske om å ivareta tjenestemennenes sikkerhet og ikke bidra med informasjon som kan inspirere noen til å begå anslag.

– Dagens midlertidige bevæpning er basert på PSTs vurdering av det internasjonale trusselbildet. Her er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling, sier avdelingsdirektør Sture M. Vang.

Direktoratet har utarbeidet rutiner for bæring av våpen, men detaljene er unntatt offentligheten.