Valgforsker: Sandberg ikke lett å bli klok på

Frps Per Sandberg sier partiet kan stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering. Foto: NTB scanpix.
Frps Per Sandberg sier partiet kan stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Frp-nestleder Per Sandberg truer med at Frp kan komme til å gå ut av regjering, viser han for både parti og velgere at de står hardt på asylsaken, sier valgforsker Anders Todal Jenssen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forhandlingene om Syria-flyktningene:

* Et flertall av partiene på Stortinget vil at Norge skal ta imot 10.000 flere kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år.

* Fremskrittspartiets landsmøte sa i mai klart nei til flere kvoteflyktninger.

* Høyre har sagt klart at 10.000 er for mange.

* Regjeringspartiene og opposisjonen har i vår hatt sju møter om saken

* Fredag 5. juni trakk Frp seg fra forhandlingene.

* De parlamentariske lederne til de øvrige sju partiene møter til nye forhandlingene onsdag.

* Kravet om at Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger ble først formulert av landets åtte største humanitære organisasjoner i en felles kronikk i VG i mars.

* Landets kommuner har så langt svart at de kun vil klare å ta imot drøyt 3.100 ekstra flyktninger de to neste årene. 295 av i alt 428 kommuner hadde fram til fredag svart på regjeringens forespørsel.

* Frps nestleder Per Sandberg sa onsdag til NRK at det kan bli aktuelt å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta et vedtak om Syria-flyktningene.

– Sandberg er egentlig ikke så lett å bli klok på. Jeg oppfatter det som han snakker litt til menigheten – han sier til Frps tillitsvalgte og velgere at partiet står hardt på i denne saken, og er villige til å sette den på spissen, sier Jenssen til NTB.

NTNU-forskeren er langt fra overrasket over utspillet på NRKs Politisk kvarter onsdag morgen der Sandberg fastslo at det kan ende med kabinettsspørsmål og at Frp trer ut av regjeringen dersom partiets landsstyre mener et stortingsvedtak om å ta imot langt flere syriske kvoteflyktninger er uansvarlig.

Les også: Frem­skritts­par­tiet truer med kabi­netts­spørs­mål

Signaliserer dobbelt

– Han pekte samtidig på at det finnes flere utganger på dette, og at selv om det kanskje blir en forhandlingsløsning på Stortinget om syriaflyktningene som er uakseptabel for Frp, så er det ikke gitt at Frp forlater regjeringen av den grunn. Han signaliserer veldig dobbelt, mener Jenssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgforskeren minner om at asylsaken kanskje er Frps aller beste sak, og at det derfor gjelder å ikke svikte meningsfellene, og holde fanen så høyt som mulig.

– Det gjør Sandberg ved å sette denne saken på spissen, og si at den kan få dramatiske følger.

Les også: Skei Grande er klar til å gå inn i regjering

Høyre

Samtidig vet Sandberg at Høyre vil prøve å lande dette med en avtale som ikke blir for ille for Frp, sier Jenssen.

– Høyre er veldig interessert i at regjeringen skal overleve dette og vil antakelig trekke seg ut av forhandlingene eller ikke akseptere løsningen hvis de ser at dette ikke blir levelig for Frp. Da blir regjeringen stemt ned, og situasjonen en annen, sier Jenssen.