Etter Russlands invitt lørdag:SV-fredsaktivist refser SV og regjeringen for trangt syn på Russland

KAN BLI FARLIG: – Norge er ikke tjent med å eskalere konflikten med Russland, mener Vegard Kjendsli. Foto: Privat.
KAN BLI FARLIG: – Norge er ikke tjent med å eskalere konflikten med Russland, mener Vegard Kjendsli. Foto: Privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen og SV har et trangt verdensbilde i forholdet til Russland. Dette kan bli farlig, sier lederen for freds- og utenrikspolitisk gruppe i Oslo SV, Vegard Kjendsli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den norske regjeringen bør ta en ny vurdering av politikken overfor Russland: Forholder vi oss til en irrasjonell aktør, eller en rasjonell aktør med egeninteresser? De er uansett naboer og vi er nødt til å forholde oss til dem.

Det sier leder i freds- og utenrikspolitisk gruppe i Oslo SV, Vegard Kjendsli til ABC Nyheter.

Mandag meldte ABC Nyheter om den utstrakte hånden Russlands viseforsvarsminister Anatolij Antonov lørdag ga Norges, NATOs og hele verdens militære utsendinger til Russland.

De ble invitert inn i det hemmelige hovedkvarteret til forsvarsledelsen og fikk høre svært så forsonlige toner fra russisk side.

I avisdebatter den senere tida har Kjendsli oppfordret til mindre ensidig syn på Russland, og har blant annet blitt kritisert av Aftenpostens Harald Stanghelle.

Lederen av Oslo SV, Benjamin E. Larsen, presiserer etter at artikkelen ble publisert, at gruppa Kjendsli leder er selvbestaltet og ikke noe organ i partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Norges militærattaché invitert inn i det aller helligste i Moskva

Positivt fra bannlyst mann

– Det er positivt at russiske myndigheter fortsatt inviterer attachéene til orienteringer og omvisninger, slik vi også gjør på norsk side, sier statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet til ABC Nyheter om møtet i Moskva lørdag.

Bø syns det er positivt at den russiske viseforsvarsministeren Anatolij Antonov inviterer en norsk utsending i Moskva. Samtidig har den norske regjeringen bannlyst samme Antonov på norsk jord og brutt det tosidige samarbeidet med Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

16. februar ble Antonov satt på EUs sanksjonsliste mot Russland, en liste den norske regjeringen automatisk kopierer.

– Har Norge invitert russerne til å observere militærøvelser hos oss?

– Vi er pliktige til å ta imot tre inspeksjoner og en evaluering i henhold til Wien-dokumentet. I tillegg er det anledning til å fly et antall Open Skies-tok over Norge, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Bø har ikke Norge blitt inspisert av Russland i år.

– Står Brende på Maidan fortsatt?

– Jeg er opptatt av å mobilisere fredsbevegelsen fordi jeg mener vi seiler mot en farlig situasjon. Jeg er glad russerne nå prøver å begrense spenningen. Det håper jeg at også Norge vil gjøre, sier Vegard Kjendsli.

Han syns det er feil at forsvarsministeren forholder seg til Russland når Norge ikke er i militær konflikt med Russland.

– Det burde vært utenriksministeren som hadde kontroll med situasjonen. Hvor er Børge Brende? Står han fortsatt på Maidan? Det er i Kreml Brende burde vært nå, framholder Kjendsli.

– Norge er ikke tjent med krig og eskalering av konflikten. Jeg tror russerne ønsker å forhandle og trenger noen å snakke med. Amerikanerne snakker ikke med dem i det hele tatt. Her kunne Norge tatt en rolle, mener han.

– Vi anser ikke at Russland er en militær trussel mot Norge nå. Men det sikkerhetspolitiske bakteppet i Europa er endret etter den folkerettsstridige annekteringengen av Krim og den russiske handlemåten i Ukraina, skriver statssekretær Øystein Bø i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterlyser ny linje fra SV

– Vi kan bare forestille oss hva som skjer hvis et amerikansk fly krysser den russiske grensa under en NATO-øvelse, og de skyter ned flyet, sier Vegard Kjendsli.

– SV burde løfte denne debatten i Stortinget. Jeg syns ikke SV gjør nok her. Det er riktig å kritisere russerne for folkerettsstridige handlinger i Øst-Ukraina, men SV burde se saken fra begge sider og ikke holde seg til et trangt verdensbilde med én skyldig part, mener han.