Tilsynssak og etterforskning etter at spedbarn døde

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både politiet og Helsetilsynet går nå for fullt inn i saken der en ti måneder gammel gutt kan ha mistet livet som følge av at behandling ble gitt for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekrefter mandag ettermiddag at det åpnes etterforskning etter at spedbarnet døde søndag ettermiddag. Hensikten er å «bringe omstendighetene rundt dødsfallet på det rene», opplyser påtaleansvarlig Sandra Grøtta Krakeli i en pressemelding.

– Vi kommer til å foreta en rekke avhør i saken. Når dette skjer, er foreløpig litt usikkert, sier Krakeli til NRK. Det er også rutinemessig begjært rettsmedisinsk obduksjon av gutten.

Krakeli var ikke tilgjengelig mandag for å utdype hvordan politiet innretter etterforskningen, men etter det NTB forstår, skal det ikke være rettet noen mistanke mot foreldrene til den ti måneder gamle gutten.

Døde på vei til sykehus

Foreldrene tok gutten med til legevakten i Kristiansund fredag kveld. Ifølge familiens talsmann, advokat Edvard Eide, måtte familien først vente i fem timer på en luftambulanse fra Ålesund som viste seg aldri å komme. Så ble de sendt hjem fremfor å dra til Ålesund i ordinær ambulansetransport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barneavdelingen ved Kristiansund sykehus er stengt i helgen.

– Foreldrene valgte ikke. Det var en medisinsk konklusjon. Legen mente det var bedre å reise hjem å avvente, sier Eide til NRK.

Ved fornyet henvendelse lørdag skal innleggelse ha blitt ansett som unødvendig.

Da tilstanden til gutten ble ytterligere forverret søndag, ble det besluttet å sende ham til sykehus i Trondheim. Barnet døde under helikoptertransporten dit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistenker noe straffbart

At politiet åpner etterforskning betyr at de har opplysninger så langt som gir grunn til å undersøke om det er begått straffbare handlinger i forbindelse med at gutten døde.

Helsetilsynet skal på sin side finne ut «hva som skjedde og hvor det gikk galt», ifølge direktør Jan Fredrik Andresen. Han bekrefter at det ikke er vanlig at politiet engasjerer seg så tidlig i slike saker, men understreker at det heller ikke er unikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helsetilsynets oppgave er blant annet å undersøke hvilke beslutninger som er tatt, vurderingene bak dem og om det har skjedd individuell svikt, sier han.

Det vil bli gjennomført stedlig tilsyn, men det var mandag uklart når tilsynet ville finne sted. Politiets etterforskere har rangen i slike sammenhenger, ifølge Andresen.