Republikanerne erobret flertall i Kongressen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerne gjorde det beste ut av en bølge av misnøye og kapret tirsdag minst sju nye mandater i Senatet. Dermed sikret de seg flertall i begge Kongressens kamre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Direkterapport fra Mellomvalget i USA:

Med flertallet mot seg blir president Barack Obamas politiske innflytelse sterkt begrenset i hans to siste år som president, og mulighetene for å få gjennom agendaen han har lovet, blir mye tyngre.

Republikanerne vant i stater der Demokratene var favoritter, som North Carolina der senator Kay Hagan tapte, de vant i jevne oppgjør som i Kansas, der uavhengige Greg Orman ikke nådde opp, og de kapret guvernørene i flere demokratiske delstater, blant dem Obamas hjemstat Illinois.

Natt til onsdag hadde Republikanerne økt til 52 av Senatets 100 mandater. I tillegg kan de erobre et mandat i Alaska, der opptellingen kan ta et døgn, og i Louisiana der det blir en annen omgang i desember mellom senator Mary Landrieu og utfordreren Bill Cassidy.

De styrket også stillingen i Representantenes hus med rundt ti nye mandater og får dermed makten i begge kamre for første gang siden 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA-ekspert venter strid om Obamas fullmakter

Ny flertallsleder

Obama har allerede innkalt demokratiske og republikanske ledere i begge kamre til Det hvite hus på fredag for å drøfte den nye situasjonen.

Mindretallslederen i Senatet, Mitch McConnell, som nå skyver Harry Reid til side og overtar som flertallsleder, var en av mange republikanere som vant sine valg.

– Noen ting endrer seg ikke etter i kveld. Jeg venter ikke at presidenten våkner i morgen og ser annerledes på verden enn da han sto opp i morges. Han vet godt at det gjør ikke jeg heller. Men vi har en plikt til å samarbeide om saker der vi er enige, sa han på valgvaken i Louisville da seieren var klar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reid ringte senere McConnell for å gratulere ham.

– Budskapet fra velgerne er klart: De vil at vi skal samarbeide, og jeg ser frem til å samarbeide med senator McConnell for å få ting gjennom for vanlige folk, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flertall for å legalisere marihuana i Washington og Oregon

Over hele linja

Republikanerne trengte seks nye mandater for å få flertall i Senatet, og det målet ble nådd da Joni Ernst ble erklært som vinner i Iowa, og da Thom Tillis slo ut en av de sterkeste demokratene, Kay Hagan i North Carolina.

Republikanske kandidater overtok som ventet demokratiske mandater i Montana, West Virginia, South Dakota og Arkansas pluss at Cory Gardner etter hard kamp slo ut Mark Udall i Colorado, en stat Obama vant for to år siden.

Republikanerne slo også tilbake en offensiv i Kansas, der Pat Roberts beholdt plassen sin, og i Georgia der David Perdue fikk over 50 prosent og dermed unngikk en annen omgang som i teorien kunne ha utsatt utfallet til januar.

Les også: Hillary Clinton er storfavoritt om to år

Tapte guvernører

Om det ikke var nok å erobre flertallet i Senatet, vant også Republikanerne også minst fire nye guvernørposter fra Demokratene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest smertefullt for Demokratene var at den republikanske kandidaten vant i tre delstater som er demokratiske høyborger, Massachusetts, Maryland og Obamas hjemstat Illinois. Det samme ligger an til å skje i Arkansas.

Wisconsins guvernør Scott Walker, som er blitt et hatobjekt for Demokratene på grunn av en hard offensiv mot fagbevegelsen, holdt unna for demokraten Mary Burke og seiler dermed opp som en aktuell republikansk presidentkandidat.

I Florida beholdt republikaneren Rick Scott stillingen etter en bitter og kostbar valgkamp mot Charlie Crist, en tidligere republikansk guvernør som er blitt demokrat.

Demokratenes trøstepremie er at Tom Wolf slo ut en upopulær republikansk guvernør, Tom Corbett, i Pennsylvania.