Flertallet mener det ikke er viktig å få post på lørdager

Fra 2015 kan det bli slutt på brevpost på lørdager. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Fra 2015 kan det bli slutt på brevpost på lørdager. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks av ti syns ikke det er viktig å få post levert seks dager i uken. Posten Norge er klare til å kutte lørdagsposten fra 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare fire av ti svarer at de syns det er viktig å kunne få post seks dager i uken. Det viser en ny undersøkelse Sentio har utført på oppdrag fra Nationen.

I en lignende undersøkelse i fjor sommer, sa over halvparten av de spurte seg veldig eller ganske enig i at det var viktig med post seks dager i uken.

52 prosent av de spurte i Nord-Norge sier at det er viktig med post seks dager i uken, mens bare 32 prosent i Oslo og Akershus svarer det samme.

Vil fortsette med aviser

Posten Norge har foreslått å slutte med brevutdeling på lørdager, men vil fortsette å distribuere aviser. I fjor høst ble det også meldt om politisk flertall i Stortinget for å redusere antall postleveringsdager til fem dager i uken.

Elisbeth Gjøme, konserndirektør i Posten Norge, tror forslaget om fem dagers brevutlevering vil bli en del av den kommende postloven, eller i en ny postmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Får pakken levert på 30 minutter

Færre sender brev

Gjøme peker på at mengden av brev som blir sendt i Norge har falt med 40 prosent siden år 2000, som følge av digitalisering og overgang til e-post.

– I et 2020-perspektiv forventer vi at nedgangen i antall sendte brev vil fortsette. I lys av volumfallet ser vi ikke grunnlag for fortsette med seks dagers postdistribusjon, sier hun til Nationen.

Les også: 500.000 kan snart sende brev fra sin egen postkasse

Store summer å spare

Posten kan ifølge egne beregninger spare 400 millioner kroner ved å kutte all distribusjon av post på lørdager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Posten fortsetter med avisdistribusjonen på lørdager i samme omfang som i dag, vil innsparingen fortsatt ligge på rundt 300 millioner årlig, ifølge Gjølme.

– Vi er innstilte på å diskutere løsninger for hvordan avisdistribusjonen kan fortsette på lørdager, særlig der behovet er størst, som i hovedsak er i distriktene. Men det avhenger av hvilken avisløsning politikerene ønsker, sier Gjøme til Nationen.

– Når ser Posten for seg at lørdagsposten kan kuttes?

– Et slikt forslag fra regjeringen må først ut på høring, og så må det gjennom Stortinget. Det må også gjøres forberedelser og legges til rette for dette, så det er ikke aktuelt før i 2015, sier Gjølme.