Ikke flertall for påbud om bruk av redningsvest

NEDSTEMT: Det blir ikke påbud om bruk av flytevest i fritidsbåter i denne omgang. (Illustrsjonfoto: NTB scanpix)
NEDSTEMT: Det blir ikke påbud om bruk av flytevest i fritidsbåter i denne omgang. (Illustrsjonfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et generelt påbud om bruk av flytevest i fritidsbåter kommer ikke til å bli innført. Det er klart etter at SV vender tommelen ned for Aps forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om forslag til flytevestpåbud:

* Ap lå an til å få flertall for et forslag om å påby bruk av flytevest i fritidsbåter på opptil 8 meter, mens båten er i fart.

* Torsdag ble det klart at forslaget ikke har flertall, ettersom SV sa nei.

* Redningsselskapet, Riksadvokaten og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har tidligere støttet et slikt påbud.

* I 2012 konkluderte en arbeidsgruppe med at bruk av redningsvest er det enkelttiltaket som vil ha størst innvirkning på antall dødsulykker på sjøen.

* I 1995 ble det innført påbud om at det skal være egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord i fritidsbåter, men det ble ikke påbudt å ha vesten på.

* I 2013 omkom et rekordhøyt antall, 34 personer, i fritidsbåtulykker på sjøen. 27 av dem brukte ikke redningsvest.

* Menn over 40 år er dårligst til å bruke redningsvest, noe som gjenspeiles i ulykkesstatistikken. Ni av ti omkomne var i fjor menn. Mer enn 40 prosent var over 60 år.

– Vi kommer ikke til å støtte forslaget om å innføre et slikt påbud, sier SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

Dermed er det ikke flertall på Stortinget for redningsvestpåbudet.

– SV ønsker å styrke sikkerheten til sjøs. Vi mener Aps forslag om et generelt påbud om flytevest i båter under 8 meter, har store svakheter, og jobber derfor for å skaffe flertall for andre tiltak som er mer treffsikre, sier Fylkesnes.

Alternativt forslag

SVs gruppemøte gikk onsdag i stedet inn for å fremme et alternativt forslag, som blant annet innebærer påbud av flytevest i fritidsbåter der barn er med og endringer i promillegrensene.

Det var Arbeiderpartiet som la fram forslaget om å påby at alle om bord i motoriserte fritidsbåter på opptil 8 meter, skal være iført redningsvest. Etter at både Venstre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet stilte seg bak, trengte forslaget bare én stemme til for å bli vedtatt i Stortinget fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Lovforslaget, slik det er formulert i dag, vil føre til at du er påbudt å ha på redningsvest når du pilker i ei saktegående snekke, mens du kan cruise rundt så fort du vil i en skjærgårdsjeep eller ribb, uten redningsvest, så lenge båten din er over 8 meter, sier Fylkesnes.

MDG kunne avgjort

Aps forslaget manglet i utgangspunktet én stemme for å gå gjennom. Et vedtak om flytevestpåbud ville vært et aldri så lite nederlag for regjeringspartiene Høyre og Frp, som ikke ønsker et slikt påbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønnes ensomme svale på Stortinget, Rasmus Hansson, kunne derfor ha avgjort saken uten SVs støtte. Men også Hansson er imot forslaget.

– Men vi sier jo ikke kategorisk nei til tiltak for å få folk til å bruke flytevest. Vi vil gjerne jobbe mer for å finne bedre tiltak enn et generelt påbud som vi ikke tror vil ha god nok effekt, sier Hansson til NTB torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror på flertall

SV har nå tro på at de kan få med seg både Høyre og Arbeiderpartiet på sitt alternative forslag.

– Man må ha en liberal holdning til folks handlinger når konsekvensene bare går ut over dem selv. Men barn trenger et spesielt vern, sier Fylkesnes.

SV vil også be regjeringen komme med forslag til tiltak som kan bedre sikkerheten til sjøs.

– En løsning kan være å senke promillegrensen til sjøs, sier Fylkesnes.

For båter under 15 meter er dagens grense på 0,8 promille. Grensen ble innført for seks år siden, og SV ber nå regjeringen vurdere å senke denne til 0,2. I tillegg foreslår partiet egne kurs for skippere av raske båter.