3D-printing brukt til å rekonstruere ansiktet til 29-åring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske Stephen Power skal være den første i verden som får bygd opp igjen symmetrien i ansiktet ved hjelp av denne metoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

29-åringen fra Cardiff fikk ansiktet nærmest knust i en motorsykkelulykke for halvannet år siden.

Nå har leger ved Morriston Hospital, i Swansea i Wales, brukt 3D-printing til å bygge opp igjen symmetrien i Stephens Powers ansikt, skriver BBC.

Alvorlig ulykke

Det var i september 2012 at Power brakk begge armene og høyre bein i motorsykkelulykken. På tross av at han hadde på seg hjelm, bristet han også skallen og øyehulen, mens nesa, den øvre kjeven og kinnbena brakk.

– Jeg husker ikke ulykken. Jeg husker fem minutter før og så at jeg våknet på sykehuset noen måneder senere, sier Power ifølge The Independent.

Les også: Lager «menneskevev» med 3D-printer

Brukte måneder på å lage 3D-modeller

3D-printing er en prosess som bygger opp en modell lagvis. Prosessen tilføyer lag for lag nytt materiale i flytende form eller pulverform og fikserer dette i den ønskede konturen. Prosessen styres av et dataprogram og foregår i spesielle maskiner som kalles 3D-printere eller 3D-skrivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For å kunne gjøre dette trenger man en 3D-datafil av det som skal lages. 3D-printing skiller seg fra andre typer produksjon ved at den ikke benytter noen form for støpeverktøy, kutting eller drilling.

Sykehusansatte brukte måneder på å lage en symmetrisk 3D-modell av Powers skalle, ved hjelp av CT-skanning.

Legeteamet måtte så brekke opp kinnbeina til pasienten før de kunne bygge opp igjen symmetrien i ansiktet hans med 3D-modellene de hadde laget. Et implantat av titan, som var printet i Belgia, ble brukt til å holde beina på plass i sin nye form.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Test av våpen fra 3D-printer kunne fått fatale følger

– Trenger ikke gjemme meg lenger

– Dette har endret livet mitt. Jeg kunne se forskjellen samme dag som jeg våknet opp etter inngrepet, sier Power ifølge The Independent.

Se intervjuet med Power i videoen øverst i artikkelen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at han før inngrepet har gått med hatt og briller, for å skjule skadene, men at han nå føler seg mer selvsikker.

– Nå håper jeg at jeg ikke trenger å gjemme meg. Jeg får muligheten til å gjøre vanlige ting, gå å treffe folk, gå på gata, til og med vise meg på et hvilket som helst offentlig sted, sier Power.

Les også: Fikk skutt av seg halve ansiktet - fikk nytt med moderne kirurgi

Pionerer på feltet

Prosjektet er et samarbeid mellom legeteamet ved Morriston Hospital i Swansea og forskere ved Cardiff Metropolitan University. Nå håper de involverte at den vellykkede operasjonen bidrar til økt bruk av 3D-printing i NHS, det offentlige helsevesenet i Storbritannia.

Britiske kirurger har blitt pionerer når det gjelder å bruke 3D-teknologi i operasjoner. Også legeteam i London og Newcastle har lykkes med metoden, skriver BBC.