Unike ABBA-skatter auksjoneres bort

Blant ABBA-klenodiene som auksjoneres bort er singelen «Hovas Vittne», som finnes i rundt 200 eksemplarer. Foto: Stockholms Auktionsverk
Artikkelen fortsetter under annonsen

To sjeldne ABBA-opptak går under hammeren sammen med tresko og utklipp, når en enorm samling klenodier fra den legendariske svenske popgruppen auksjoneres bort i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholms Auktionsverk forventer at salget av hele 25.000 ABBA-objekter 10. og 11. august vil gi en inntjening på 800.000 svenske kroner.

Blant sjeldenhetene er to maxisingler som ABBA spilte inn på svensk, men som aldri ble utgitt kommersielt: «Hovas Vittne», laget til manageren Stig Andersons 50-årsdag i 1981, som det finnes rundt 200 eksemplarer av, og «Sang Till Görel», som ble spilt inn til plateselskapets assistent Görel Hansers 30-årsdag i 1979. Den finnes i rundt 50 eksemplarer.

Samlet siden 1974

«Hovas Vittne» har en åpningspris på 25.000 svenske kroner, og «Sang Till Goerel» 15.000 kroner.

– De to platene skiller seg virkelig ut i samlingen, sier auksjonens kurator, Beata af Donner.

«The ABBA Collection by Thomas Nordin» blir den største samlingen dedikert til den ikoniske popgruppen som er blitt auksjonert bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rekordpris for Harry Potter-bok

Samlingen omfatter gjenstander samlet inn siden 1974, da ABBA entret den internasjonale scenen gjennom seier i Melodi Grand Prix med sangen «Waterloo».

Nordin, en ABBA-fan som var ni år på den tiden, har siden den gang samlet sjeldne objekter og uvanlige varer fra hele verden, for eksempel ABBA-tresko laget eksklusivt for det amerikanske markedet, sjeldne ABBA-såper og -dukker, en stor samling av utklipp og bøker og originale plakater.

– Han har fantastiske bøker med ABBA-utklipp fra 1974 til i dag. Folkene bak ABBA samlet ikke alle utklipp om bandet den gangen, så disse er virkelig unike, du kan ikke få disse hvor som helst nå. Alt er i kronologisk rekkefølge, sier af Donner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stockholms nye turistattraksjon

Ville åpne museum

Nordin, som sier ABBAs ekstravagante scenekostymer inspirerte ham til å bli skredder, sier til avisen Dagens Nyheter at hans drøm opprinnelig var å åpne sitt eget ABBA-museum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men av ulike grunner, skjedde ikke det. Og det føles godt å bringe samlingen til en ende nå, selv om det føles veldig tomt hjemme nå, på mange måter, sier han.

Les også: Kjøpt for 18 kroner - solgt for 13 millioner

Kvartetten ABBA dominerte 1970-tallets disco-scene med sine kostymer, sin dans og sine fengende melodier som «Voulez-Vous», «Dancing Queen» og «Take A Chance On Me».

Gruppen ble oppløst i 1983 og har lovet at de aldri vil gjenforenes for å synge sammen igjen.

I mai åpnet det nye ABBA-museet i Stockholm, noe som allerede er blitt en stor turistattraksjon i den svenske hovedstaden.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Tracey Lavalette