Brukte HIV-virus for å kurere kreftsyke Emma

Artikkelen fortsetter under annonsen

Emma Whitehead (7) var seks år da hun holdt på å dø av leukemi. Nå er hun helt frisk, takket være en eksperimentell behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om akutt lymfoblastisk leukemi
Akutt lymfoblastisk leukemi (ALL) er en form for blodkreft hvor en bestemt type hvite blodlegemer, såkalte lymfocytter, formerer seg uhemmet og derfor kommer over i blodet i umoden form, som såkalt lymfoblast. Kroppen mister kontrollen over disse umodne lymfoblastene. De øker i antall og fortrenger andre celler i beinmarg og blod. Dermed reduseres antallet av de normale celletypene:
  • røde blodlegemer
  • normale hvite blodlegemer (granulocytter)
  • blodplater

Få røde blodlegemer gjør at du blir blodfattig, du får anemi. Færre normale hvite blodlegemer gjør at du får redusert motstandskraft mot infeksjoner. Færre blodplater gjør at du blør uvanlig lett.

Kilde: NHI.no

Da hun var fem år fikk Emma Whitehead akutt lymfoblastisk leukemi. Hun gikk gjennom to cellegiftkurer, men fikk tilbakefall begge gangene. Da hun var seks år var hun så syk at hun holdt på å dø.

Legene var rådville. Foreldrene, Kari og Tom Whitehead, var desperate.

I april i år tok de sjansen på å prøve en eksperimentell metode som er utviklet ved University of Pennsylvania, og som ble gjennomført ved barnesykehuset Children’s Hospital of Philadelphia.

Den nå syv år gamle jenta er helt frisk. Hun er tilbake på skolen og har begynt å spille fotball.

Her er Emmas historie.

Endret HIV-virus

For å gjennomføre behandlingen fjerner legene millioner av pasientens T-celler (en type hvite blodlegemer), for så å tilføre en genetisk modifisert versjon av HIV, melder New York Times.

Viruset er helt ufarliggjort, ved at alt som gjør at det kan forårsake sykdom, er fjernet. Den modifiserte versjonen gjør T-cellene i stand til å drepe kreftceller, forklarer barnekreftlege Stephan Grupp ved sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ingen fare for infeksjon, sier han til ABC News.

Behandlingen tok nesten livet av henne

Emma var det første barnet i verden som fikk behandlingen. Før hun ble frisk holdt kuren på å ta livet av henne.

Kari Whitehead forklarer at datteren fikk veldig høy feber og legene advarte familien om at hun kanskje ikke ville overleve natten.

Den høye feberen er ifølge forskerne et kjennetegn på at behandlingen virker som den skal, og den kan vanligvis dempes med steroider. Dette virket imidlertid ikke på Emma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningen ble en medisin som vanligvis brukes mot leddgikt. Hos leddgiktpasienter brukes medisinen for å blokkere en spesiell del av kroppens immunforsvar, som er tilknyttet T-celler. For Emma virket den ved at den blokkerte bivirkningene av kreftbehandlingen, og innen 12 timer var tilstanden hennes stabil.

- Hun var det første barnet i verden de testet behandlingen på, og de fortalte oss at de ikke visste hva de kunne forvente. Nå mener de at leddgiktmedisinen kan sikre at barn som får behandlingen i fremtiden ikke blir på langt nær så syke, sier Whitehead til ABC News.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ylva (5) kjemper mot hjernesvulsten

- Ingen tegn på leukemi åtte måneder senere

Åtte måneder etter at Emma gjennomgikk den eksperimentelle behandlingen, kan legene ikke finne noen tegn på kreftsykdommen som var nær ved å ta livet av henne.

Nå blir behandlingen testet ved to andre sykehus på barn med leukemi som ikke har blitt friske av cellegiftbehandling.

- Denne behandlingen var virkelig Emmas eneste sjanse. Hun hadde fått omfattende cellegiftbehandling og ble ikke frisk. For meg er det utrolig, sier barnekreftlegen Stephan Grupp til ABC News.

- Vi kan ikke kalle det en kur

Tre voksne mennesker med leukemi som er behandlet med samme metode, ved University of Pennsylvania, har også blitt helt friske, og ikke hatt noen tegn til tilbakefall. To av disse har vært friske i mer enn to år.

Fire voksne ble bedre, men ikke helt friske fra kreften. Og én har fått behandlingen så nylig at det er for tidlig å vurdere hvordan den har virket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett annet barn som har blitt behandlet etter at Emma ble det, ble bedre, men kreften kom tilbake. Hos to voksne har behandlingen ikke virket i det hele tatt, ifølge forskerne som presenterte resultatene tidligere denne uken.

– Målet vårt er å utvikle en kur, men vi kan ikke bruke det ordet, sier forskningsleder Carl June ved universitetet til New York Times.

Les også: - Én test kan oppdage mange kreftformer

- Stort gjennombrud

Han håper behandlingen etter hvert kan erstatte beinmargstransplantasjon, som nå anses som siste utvei for leukemisyke. Transplantasjonen er langt dyrere, og er forbundet med en større risiko enn denne behandlingen, ifølge June.

Selv om resultatene har variert har også flere krefteksperter som ikke selv er involvert i forskningen, stor tro på metoden.

- Jeg ser dette som et stort gjennombrudd, sier kreftekspert Ivan Borrello, som er professor ved Johns Hopkins University School of Medicine, til New York Times.