Dansk forskning:Disse p-pillene dobler risikoen for blodpropp

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En omfattende dansk studie viser at eldre p-piller er tryggere enn nyere typer. Legemiddelverket undersøker nå om norske leger skriver ut de tryggeste p-pillene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2010 har Statens legemiddelverk anbefalt at leger skriver ut de eldre merkene Loette og Microgynon til nye brukere av p-piller.

Grunnen er at disse gir lavere risiko for blodpropp enn nyere p-piller på markedet.

Nå bekrefter en ny dansk oversiktsstudie som er gjennomført av to overleger ved Aarhus Universitetshospital og publisert i Ukeskrift for leger, at de nye p-pillene gir dobbelt så stor risiko for blodpropper sammenlignet med eldre p-piller som finnes på markedet.

De har sammenlignet andregenerasjons-p-piller og fjerdegenerasjonspiller. Andregenerasjonspillene som selges i Norge har altså merkenavnene Loette og Microgynon. Fjerdegenerasjonspillene selges her i landet som Yasmin,Yasminelle og Yaz.

Les også: 1.300 barn fikk p-piller i 2010

Vet ikke om legene følger anbefalingen

Konklusjonen fra den omfattende danske studien er klar:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Man bør holde seg til andregenerasjonspiller, såfremt det er mulig.

- Vi kjenner den danske studien godt. Vi har fulgt veldig nøye med. Den bekrefter det vi nå er mer og mer sikre på når det gjelder p-piller, at det som vi kaller andregenerasjonspiller gir den lavest risikoen for blodpropp, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til ABC Nyheter og legger til:

– Hvis legene følger anbefalingen og skriver ut andregenerasjonspillene Loette og Microgynon som førstevalg for dem som skal begynne med p-piller, så vil det mest sannsynlig bli færre blodpropper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om norske leger har lagt om praksisen, kan ikke Madsen svare på.

- Vi gikk ut med dette budskapet i 2010 og har gjentatt det i flere artikler siden. Vi holder nå på med en undersøkelse for å se om forskrivningsmønsteret har endret seg som følge av vår anbefaling, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Det er en myte at man bør ta p-pillepause

Anbefaler ikke å bytte

I Danmark går 6 av 10 kvinner på de nyere p-pillene som gir størst risiko for blodpropp. Der anbefaler flere eksperter at legene får kvinnene til å bytte til andregenerasjonspillene i stedet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Legemiddelverket anbefaler imidlertid ikke at norske kvinner som allerede bruker de nyere pillene, bytter til de tryggere pillene.

- Den største risikoen for blodpropp er de første 6-12 månedene etter at man har begynt med p-piller. Har man gått på dem en stund har man lagt det meste av risikoen bak seg, derfor anbefaler ikke vi å bytte. Vi mener det viktigste er å begynne med den typen pille som gir minst blodpropprisiko, forklarer overlegen.

- Hvis man derimot har gått på p-piller en stund og så har hatt et opphold, for eksempel for å få barn, så bør man begynne opp igjen med en andregenerasjonspille, legger Madsen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Har større risiko for å få blodpropp

- Vet ikke nok om nye produkter

De senere årene har det også kommet flere alternativer til p-piller på markedet, deriblant p-ring, p-stav og p-plaster.

- Vi vet ikke nok om blodpropprisikoen knyttet til disse.Det ser ut som p-plaster og p-ring har risiko på linje med p-piller, men vi vet ikke nøyaktig hvor stor risikoen er, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så har vi fått nye p-piller de siste årene som vi ikke vet nøyaktig hvilken risiko har, derfor vil vi ikke anbefale disse som førstevalg.

Les også: Nærmere p-pille for menn

Derfor kan de gi blodpropp

Grunnen til at p-piller gir økt risiko for blodpropp er at de inneholder et kunstig østrogenlignende hormon. Dette gjør at blodet koagulerer (størkner) lettere.

- På den ene siden skal blodet flyte, men på den andre side skal det stoppe hullet hvis det oppstår en skade. Det er en hårfin balanse. P-piller går inn og forstyrrer den balansen, slik at blodet lettere størkner og det øker igjen risikoen for blodpropper, forklarer en av forskerne bak den nye danske studien, Birgitte Klindt Poulsen, ifølge Videnskab.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pillene som er undersøkt i studien er såkalte kombipiller. Det vil si at de inneholder syntetisk østrogen og syntetisk progesteron, som blant annet styrer menstruasjonssyklusen.

Les også: Slik blir du kvitt menssmerter

Fordi progesteronet i de forskjellige typene piller er fremstilt på forskjellig måte, påvirker de blodpropprisikoen forskjellig.

Men det er nesten alltid flere faktorer som spiller inn når man får en blodpropp.

- P-piller kan være dråpen som får begeret til å renne over, sier forsker Poulsen ifølge Videnskab.dk.

Det finnes også piller som ikke inneholder østrogen. Disse kalles minipiller og regnes som trygge alternativer til kombipillene fordi de ikke gir økt blodpropprisiko. Men disse kan gi større blødningsforstyrrelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må ha alternativer

Selv om man nå med stor sikkerhet vet at det er de eldre kombinasjonspillene som er tryggest, så må man ha flere typer å velge mellom, forklarer Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er nødt til å ha flere p-piller på markedet. Noen får ubehag av den de begynner med og trenger en annen. Vi er nødt til å ha et utvalgs, sier han.

Han påpeker at selv om det er forskjeller i risikoen, så er risikoen generelt sett lav.

- Det er ingen p-piller på markedet som vi oppfatter som utrygge, men innenfor dem man har å velge mellom så bør man ta utgangspunkt i de aller tryggeste, de med lavest blodpropprisiko, sier overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til ABC Nyheter.