Dyrebeskyttelsen: – Ta ansvar for dyret ditt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrebeskyttelsen fortviler over ansvarsløse dyreeiere. I ferien sliter foreningen med å finne nye hjem til dyr som eierne dumper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forlatte dyr

• Hvert år får Dyrebeskyttelsens 24 lokalavdelinger over hele Norge inn over 3.500 forlatte og hjemløse dyr.

• Dyr som er vant til omsorg klarer seg ikke alene, og mange dyr som overlates til seg selv, lider og dør.

• Over 80 prosent av alle dyre Dyrebeskyttelsen får inn, er katter. Svært får katter er ID-merket. Det gjør det vanskelig å finne tilbake til eieren når katten har gått seg bort.

• På Dyrebeskyttelsens hjelpesentre blir dyrene vaksinert, sterilisert og ID-merket.

• Å finne nye hjem til forlatte dyr er ikke lett. Det kan ta opp til to år å omplassere dyr. Det lykkes ikke alltid.

• Dyrebeskyttelsen oppfordrer dyreeiere til å ID-merke, vaksinere og sterilisere dyrene sine. Det er å vise ansvarlig dyrehold. (©NTB)

Ikke alle tenker på kjæledyrene når de legger planer for ferien. Noen dumper dyrene i pappesker eller søppelsekker i skogen, ved veibaner, eller utenfor hus eller dyreklinikker.

– Man kan ikke bare kaste fra seg et dyr. Kan man ikke ta seg av det selv må man gå til veterinær og få avlivet det. Man vet heller aldri eller om de blir funnet og får hjelp, sier Karen Andersson, styreleder ved Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus.

Man kan også gå til Dyrebeskyttelsen. – Men vi klarer ikke å hjelpe alle, sier Andersson.

Etter ferien vet hun at hun må ta imot kattunger som er født på feriestedet og forlatt når eieren skal hjem igjen.

– Det eneste som hjelper for å redusere antallet hjemløse dyr er å kastrere og ID-merke, sier Karen Andersson.

Les også: Bare hver fjerde katt er ID-merket

Dyredumping

Andersson driver et fosterhjem for katter og kaniner som skal omplasseres, og er én av rundt 80 frivillige som jobber for Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus. Historiene hun har om kjæledyr som har blitt dumpet av eierne er mange. Det er ikke sikkert man ser den beste løsningen selv heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For fire uker siden ble to kaniner satt ut på Gressholmen utenfor Oslo. Familien tenkte vel at det var fint for kaninene å være der ute. Men den ene hadde en gammel bittskade som de ikke hadde gjort noe med. Hvis den ikke var blitt tatt med til veterinær, ville den ikke overlevd, sier styrelederen ved Dyrebeskyttelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrefosterhjem

I huset hennes på Oppegård i Akershus bor det i tillegg til hennes egne fem katter, tretten kaniner og et stort antall kattunger som venter på et nytt permanent hjem.

– Barna i nabolaget elsker å være hos meg, for det er jo rene dyrehagen. Men dyrene skal omplasseres, sier hun.

Dyr som ikke får plass på Dyrebeskyttelsens mange hjelpesentre rundt omkring i landet blir midlertidig plassert i fosterhjem, fram til de får nye eiere.

– Kan ta år

På hjelpesenteret i Mosseveien i Oslo er kapasiteten sprengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat nå har vi cirka 80 katter her. Det er altfor mange! Og det kan ta fra 14 dager til et par år før vi får omplassert kattene, sier Kari Nylèn, frivillig hjelper på senteret.

Her blir dyrene vaksinert, sterilisert og ID-merket. Men å finne nye hjem til dem er ikke lett. Særlig ikke om sommeren.

– Det er veldig vanskelig å få omplassert dyrene om sommeren. Enten må vi ha dem her hos oss eller i fosterhjem. Men fosterhjem er vanskelig nå som fosterfamiliene er på ferie, sier Nylèn.

Hvert år får Dyrebeskyttelsens 24 lokalavdelinger inn over 3.500 forlatte og hjemløse dyr.

– Vi ser en stor økning når sommeren kommer, og vi opplever også større pågang etter sommerferien på feriesteder der eierne har forlatt kattunger som er født i løpet av sommeren, sier Linda Rognli, kampanjeansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge til NTB.

Men noen dyr har bare gått seg bort. Problemet er at svært mange ikke ID-merker kjæledyret sitt, og da er det ikke lett å finne tilbake til eieren.

– Det er viktig å ID-merke dyrene, da er sjansen større for at vi klarer å finne eieren slik at dyrene kan komme hjem igjen, sier Andersson.

Les også: Pus blir feitere