Mindre klimafarlig enn fryktet

KLIMATRUSSEL: Et flyfoto viser hvordan hogst rammer et skogområde i Brasil. Foto: Scanpix
KLIMATRUSSEL: Et flyfoto viser hvordan hogst rammer et skogområde i Brasil. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAvskoging utgjør ikke en så stor del av klimatrusselen som tidligere anslått, viser ny forskning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter) : Ifølge FNs klimapanel utgjør avskoging så mye som 20 prosent av verdens klimautslipp. Tallet er brukt som forberedelsene til det viktige klimamøtet i København. I tillegg danner det grunnlag for regjeringens klimamelding.

Men nå viser nye beregninger at tallet er for høyt, og at den virkelige andelen ligger nær ti prosent.

Det skriver forsker Guido van der Werf fra De vrije universitet i Amsterdam i en ny artikkel publisert i Nature Geoscience.

Nye estimater kan gjøre det vanskeligere å få internasjonalt gjennomslag for en storsatsing mot avskoging, som Norge har tatt intiativ til.

- Mer troverdige estimater

- Det er ofte slik at når et tall blir brukt ofte så blir det en etablert sannhet. Våre tall bygger på samme metode som klimapanelet tok i bruk. Men dette er altså nye og mer troverdige estimater, sier van der Werf til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans estimater bygger på nye data, blant annet satellittbilder, som viser at avskoging bidrar mindre til klimagassutslipp enn tidligere anslått. I tillegg stiger utslippene fra fossile brennstoff. Det fører til at avskoging utgjør rundt ti prosent av verdens utslipp av klimagasser.

Tiltak mot avskoging seiler opp som et hovedpunkt under klimaforhandlingen i København. De nye estimatene kan dermed få langt mer enn akademisk interesse.

- Tiltak blir mindre effektivt

Norge er blant de viktigste aktørene bak FNs Redd-program som skal premiere land for å bevare skogområder. Statsminister Jens Stoltenberg har flere ganger fokusert på at dette er den mest effektive måten å redusere globale klimautslippene på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– 20 prosent av globale klimautslipp skyldes avskoging, sa Stoltenberg, blant annet til Stavanger Aftenblad i januar.

Et viktig mål er at løfter om midler for skogbevaring skal gjøre det lettere for fattige, men skogrike, land å gå med på en ny klimaavtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye estimatene viser imidlertid at slike tiltak ikke vil ha en like stor effekt på de totalt klimautslippene som tidligere antatt.

Forskeren bak artikkel, Guido van der Werf, er bevisst på at resultaten kan brukes til å undergrave en avtale om avskoging.

- Jeg er vitenskapsmann og blir betalt for å komme med korrekte tall. Men jeg innser at dette er informasjon som kan brukes på mange måter. Man kan si at tiltak mot avskoging er mindre effektivt. Det er delvis sant, men samtidig er tiltak svært viktig, sier van der Werf til ABC Nyheter.

Undersøkelsene viser også at utslipp fra våtmarkskområder er høyere enn tidligere anslag.