En spansk storhet er død

I april 2009: Francisco Ayala (høyre) gir en klem til Spanias konge Juan Carlos.
I april 2009: Francisco Ayala (høyre) gir en klem til Spanias konge Juan Carlos.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForfatteren Francisco Ayala døde 103 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 94 år skrev Francisco Ayala bøker. Han pensjonerte seg i 1977 og startet sin egen webside på 95-årsdagen sin.

Francisco de Paula Ayala García-Duarte var best kjent for sine romaner og noveller, men han var også en respektert akademiker i sosiologi.

Gjennomlevde harde tider

Ayala ble født i mars 1906 og gjennomlevde en rekke turbulente perioder i spansk historie.

Han vokste opp i Granada med en mor som kunstner og en forretningsmann til far. Ayala debuterte med sin første roman «Tragicomedia de un hombre sin espíritu» allerede som 19-åring. Han begynte å studere juss i Madrid der han ble en del av en krets avantgardistiske diktere.

Ayala gjorde seg også bemerket som litteratur- og filmkritiker.

Han overlevde diktaturet til Primo de Rivera, forsvarte den spanske republikken og gikk inn i eksil i en lengre periode under Francos regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både hans far og broren ble drept under den spanske borgerkrigen. Faren ble fengslet og henrettet, mens broren ble skutt som desertør.

Francisco Ayala ble 103 år gammel. (bilde: Scaanpix)Francisco Ayala ble 103 år gammel. (bilde: Scaanpix)

Senere har Ayala fortalt at han var beredt på å drepe sin kone og datter for å forhindre at de skulle bli tatt til fange.

Interessert i mennesker

De store politiske omveltningene gjorde Ayala observant og interessert i menneskets evne til å gjøre godt og vondt. Dette preget hans virke som forfatter der moral og politikk ble viktige temaer.

Francisco Ayala underviste på universitetet i sosiologi, journalistikk og oversettelse mens han var i eksil i Argentina.

I 1956 flyttet han til USA der han underviste i litteratur mens han skrev noen av sine mest kjente bøker, en rekke satiriske historier om tyranni. I 1960 flyttet han tilbake til Spania. Han pensjonerte seg i 1977 i Madrid og fikk siden en rekke spanske utmerkelser, blant annet Miguel de Cervantes-prisen i 1991.

Fransco Ayala er ikke tilgjengelig på norsk, men han kan leses på engelsk og originalspråket. Han etterlater seg en kone og en datter.