Musikk fra et tre

Musikk fra et tre
Musikk fra et tre
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAmerikanske Diego Stocco lagde musikk av et tre i hagen sin. Hør resultatet her.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Hva gjør du når du har et stort tre i hagen? Gyver du løs på det med en sag for å sikre deg med ved før vinteren kommer - eller rigger du til et lydstudio i hagen i håp om at treet kan bli den nye Bjørk?

Den amerikanske lydteknikeren og komponisten Diego Stocco gjorde det sistnevnte da han hadde naturen som medspiller og gjennomførte det musikalske eksperimentet Music from a Tree - hvor all lyd kommer fra ett og samme tre.

Det hele startet med at Diego Stocco ble fascinert av det store treet han hadde i hagen og en dag spurte seg selv om han kunne spille på det. Svaret ble ja.

– For å stemme treet valgte jeg en grunntone, og stemte grenene ved å trimme dem med en blyantspisser. Deretter monterte jeg mikrofoner og stetoskop, for å fange lyden, forklarer Stocco til ABC Nyheter.

EN - TO - TRE!

Men å få ut lyden fra treet var ikke gjort på en to TRE. Her måtte Stocco bidra med å slå grenene mot hverandre, og ved å tappe, gnikke, tromme og bruke bue mot kvist og gren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som kjent er jo ikke trær i utgangspunktet ment å bli spilt på, dermed er det ganske vanskelig å kontrollere lyden treet lager. For å få til det måtte jeg først finne ut hvordan jeg kunne lage lyden. Deretter måtte jeg finne en god måte å ta opp lyden på. Foreløpig finnes det jo ingen offisielle innspillingsteknikker når det gjelder trær, forteller han.

Tonene som kom ut ble isolert og satt sammen med de andre trelydene slik at det tilsammen ble en skog av lyd. Men Diego Stocco sier seg veldig godt fornøyd med resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Faktisk var jeg nesten mest forundret over hvor mange forskjellige lyder jeg kunne lage, men musikalsk sett er jeg også fornøyd. Jeg liker grunnrytmen og den litt tilfeldige klangen på noen av tonene, det minner meg om lyden av små, skrikende aper.

Stocco forsikrer at han ikke har brukt noen synthesizer eller sampler for å forandre på lydene etter opptak. Alle tonene i musikkstykket er autentiske lyder fra det store treet i hagen hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Woodstock neste?

Det er ikke første gang den musikkglade amerikaneren har tydd til uvanlige instrumenter i et forsøk på å skape lyd.

– Tidligere har jeg laget musikk ved å bruke sand, vann og cornflakes. I tillegg har jeg laget instrumenter ut av vanlige gjenstander som en vaskemaskin, nattbord, skrivemasking og et tørkestativ.

Til ABC Nyheter forklarer Diego Stocco at han har vært interessert i musikk helt siden han var barn, og at han alltid har hatt en spesiell nysgjerrighet i forhold til den lyden som vi til daglig omgir oss med.

I dag jobber Stocco med å komponere lyder og musikk til filmer, trailere, dataspill og orkestre.