KONSERT: Alan Jackson, Stevneplassen, Skien - torsdag 13. august 2009En Jackson med cowboyhatt

En Jackson med cowboyhatt
En Jackson med cowboyhatt
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pCountrygiganten Alan Jackson overbeviste. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SKIEN (ABC Nyheter): Det sier alt om den amerikanske countrygiganten Alan Jackson at han kunne ha byttet ut alle sangene han leverte ute i godværet i Skien i går kveld, under sin første norgeskonsert noensinne, og fortsatt bare spilt hits. For når Norge med Jackson får sjeldent storfint countrybesøk, så dreier det seg om en av de virkelige grossistene i salgstroféer fra de amerikanske countrylistene.

Solgt over 50 millioner plater

Jackson har hatt femti singler inne på Top 30, av dem har 25 klatret helt til topps. Hans permanente tilstedeværelse på amerikansk countryradio i tyve år, har sørget for et salg på over femti millioner album.

Dette har heller ikke gått upåaktet hen i countrylandet Norge, som lenge har kjøpt Jacksons plater i overraskende store opplag. Det er ingen automatikk i at storselgende amerikansk country oppnår samme resultater her, men Alan Jacksons countrytradisjonalisme er en åpenbar videreføring av posisjonen som Jim Reeves, Bobby Bare og Buck Owens hadde i Norge på sekstitallet. Derfor mottok han platinatrofé for samlingen «Norwegian Favorites» i går, samme uka som den fant veien helt til topps på VG-lista.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var da også en svært tilfreds og bredt smilende femtiåring som entret scena forann et påtakelig entusiastisk publikum i går. Konserten startet med «Gone Country» og Jackson holdt seg til oppropet i de knappe 90 minuttene som konserten varte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Georgia-fødte Jackson er på alle vis en orntli kar, han har vært på samme plateselskap siden starten og bandet hans, The Strayhorns, har vært med ham gjennom..vel, tykt og enda tykkere, i mange år. De spiller til gjengjeld Jacksons tradisjonelle miks av honkytonk, i rett nedstigende ledd fra Lefty Frizell, Ray Price og George Jones, med akkurat den overlegne blandingen av finesse og tilbakeholdenhet som uttrykket krever. Det er nemlig stemmen til Jackson og hans alltid catchy sanger som er showet.

For folk som bærer sin hatt med stolthet

Med melodiøse blinkskudd som «Little Bitty», «Good Time», «Don´t Rock the Jukebox», «It's Five O'Clock Somewhere» (med duettpartner Jimmy Buffett på storskjermen), «A Woman's Love», «Like Red On A Rose», «Drive (For Daddy Gene)» og eviggrønne «Summertime Blues» og «Mercury Blues», er konserten en sammenhengende høytidstund for nordmenn som bærer sin hatt med stolthet. (Men hva er dette med med cowboy skinnhatter folkens? Har til gode å se en vaskeekte amerikansk cowboy med skinnhatt! Et fenomen vi får komme tilbake til senere.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsertens høydepunkt er uomtvistelig sangen «Chattahoochee», som også ga tittel til Alan Jacksons mestselgende studioalbum, «A Lot About Livin' (And A Little 'Bout Love)» fra 1992, sertifisert seks ganger platinum i USA. Videoen til «Chattahoochee» har gått så mange ganger på NRKs Country Jukebox at den har begynt å gulne i kantene. Da bildene av Jackson som står på vannski med cowboyhatt og cowboystøvler ruller over storskjermen når countrygleden (den rene og ufforfalskede) eksplosive høyder på asfalten på Stevneplassen.

Da Alan Jackson i sitt avslutningsnummer klinker til med premium, amerikansk publikumsfrieri, en videocollage filmet samme ettermiddag i Skien, en omfattende guide til byens severdigheter, med Henrik Ibsen-statuen i spissen, er det game over. Alan Jackson er vår demokratisk valgte sjefscowboy og vi kunne ikke funnet en bedre mann til den jobben.

Alan Jackson spiller i Bergen i morgen.