Oljesølet har nådd Kragerø

NATURKATASTROFE: Naturvernorganisasjoner og frivillige arbeider knallhardt med å rydde opp i oljesølet etter havaristen Full City. Alle foto: SCANPIX
NATURKATASTROFE: Naturvernorganisasjoner og frivillige arbeider knallhardt med å rydde opp i oljesølet etter havaristen Full City. Alle foto: SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStore klumper med oljesøl er på vei innover mot land. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

SISTE: Aftenposten.no melder om at oljesøl har kommet kommet inn i indre skjærgård ved øyene Valle og Vågøy. Store klumper med oljesøl er på vei innover mot land.Oljesølet har nådd så langt som ni kilometer fra havaristedet.

- Det er nå det gjelder. Vi har ikke lenser, men trenger det raskt for å i alle fall klare å verne indre skjærgård, forteller Schultze til nettstedet.

Endret vindretning og strømforhold på kysten rundt Langesund vanskeliggjør arbeidet med å sperre for oljelekkasjene rundt det havarerte lasteskipet Full City.

I morgentimene lørdag fløy Kystverket med sitt overvåkingsfly over lasteskipet og i områdene rundt for å kartlegge spredningen av olje. Det opplyser Kystverket på egne nettsteder.

På vei sørover

Fokuset blir nå å få kontroll på dette flaket, og hindre påslag av olje på land i dette området. Oljeflaket nærmer seg Jomfruland og Kragerø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det nye nå er at noe olje har spredt seg sør for havaristen – et stykke ut i havet mot Kragerø, sier Hans Petter Mortensholm ved Kystverkets beredskapsavdeling.

Mange fugler blir i helgen avlivet. Foto: SCANPIXMange fugler blir i helgen avlivet. Foto: SCANPIX

Oljeflaket skal befinne seg utsiden av Jomfruland.

LES OGSÅ: Havaristen skal tømmes for olje

Dermed nærmer oljen seg ferieparadiset Kragerø, men har foreløpig ikke gått på land i dette området.

Oljen kan spre seg nedover sørlandet. Foto: SCANPIXOljen kan spre seg nedover sørlandet. Foto: SCANPIX

Ifølge Kystverket ser det ut til at oljen er samlet i et flak på veisørover. Oljeflaket er en del av tidligere utslipp og er ikke et nytt utslipp som kom i løpet av natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke sluppet ut mer

– Innringingen med lenser rundt havaristen ser ut til å fungere godt og overvåkningsflyet kunne ikke registrere at det er mer olje som har sluppet ut på sjøen – utenfor lensene, sier Mortensholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystverket planlegger nå hvordan det skal settes ut lenser for å hindre videre spredning av oljen som har lekket ut av det havarerte skipet, og spredd seg inn mot Langesund og så langt nord som Larvik.

Nå har altså vinden snudd, og Kystverket frykter at oljen skal spre seg videre utover i havet og sørover mot Kragerø.

Full City hadde ifølge opplysninger fra rederiet vel 1.000 tonn tungolje og 120 tonn lettolje om bord da det gikk på grunn.

- Vi venter nå på en plan fra rederiet og Smith Salvage om hvordan Smith skal tømme fartøyet for olje. Denne tømmingen skal etter planen starte i formiddag, Været i området er fint så vi bør få gjort en god del i dag, sier Mortensholm.

Vet ikke hvor mye som er igjen

Kystverket har ifølge NTB problemer med å fastslå hvor mye olje som er igjen i bulkskipet Full City, som havarerte utenfor Langesund natt til fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er veldig uoversiktlige forhold om bord i havaristen.

- Derfor er det vanskelig å si eksakt hvor mye olje som er igjen i fartøyet, og hvor mye som er lekket ut, men det er trolig mye olje igjen om bord, sier Hans Petter Mortensholm i Kystverkets beredskapsavdeling.

Avliver fugler

Viltnemnda i Bamble kommune har begynt å avlive fugl som er tilgriset av olje. Mellom og 50 og 200 tonn olje har lekket ut fra lasteskipet Full City, som grunnstøtte utenfor Langesund natt til fredag. Tusener av sjøfugl står nå i fare for å bli tilgriset og dø, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag kveld sier leder Torstein Dahl i viltnemnda i Bamble til NRK at det så langt er avlivet i overkant av 30 fugl. Viltnemnda regner med å kunne avlive mellom 150 og 200 fugler i løpet av dagen lørdag.

Direktoratet for naturforvaltning (DN) har satt i gang et større kartleggingsarbeid for å få oversikt over fugl som er tilgriset av olje ved Langesund. Lokale ornitologer er spredd rundt i bukter og på skjær i oljesølets nedslagsområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bildene vi ser, er helt klart ikke særlig lystelige. Med samtidig vet vi at det finnes flokker av fugl som ikke er rammet, særlig ute på havet. Dem er det nå viktig å finne, slik at vi kan se om de kan skjermes, sier seksjonssjef Terje Bø i DN til NTB.

Statsrådene besøker området

Om noen timer ankommer miljøvernminister Erik Solheim (SV) og kystminister Helga Pedersen (Ap) Langesund.

Det opplyser Miljøverndepartementet til ABC Nyheter.

De to statsrådene vil se på opprydningsarbeidet etter det grunnstøtte skipet.

Statsrådene vil bli tatt med på en befaring i Krogshavn, som ligger like ved der hvor Full City havarerte.

(ABC Nyheter / NTB)