Fradragene du ikke må glemme

Fradragene du ikke må glemme
Fradragene du ikke må glemme
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFor hver hundrelapp i fradrag du glemmer taper du 28 kroner. Få med deg alle fradragene du har rett til! </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen fradrag er lettere å glemme enn andre. De fleste fradragene er ferdigutfylt på selvangivelsen, som for eksempel renteutgifter og minstefradrag. Men det er en del som kan mangle. Her skal vi se på de viktigste fradragene som det er lettest å glemme.

Barnepass
Det er ikke alle barnehager som rapporterer til skattemyndighetene om hva foreldre har betalt. Dagmammaer har heller ikke plikt til å rapportere. Svært mange av de private barnehagene gjør ikke det. Du må da selv huske på å føre opp dette fradraget. Fradraget er på inntil 25.000 kroner for ett barn, for de påfølgende 15.000 kroner.

Barnet må være født 1997 eller senere for å ha rett til fradrag. Har du for eksempel to barn under 12 år, gir dette rett til 40.000 kroner i foreldrefradrag (25.000 + 15.000 kroner).

Bruk post 3.2.10

Boliguleie
Hvis du leier ut, og skattlegges for leieinntektene kan du trekke fra alle utgifter. Dette er utgifter til vedlikehold, kommunale utgifter, forsikring, møbelslitasje, strøm reparasjoner og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leieinntektene er skattefrie hvis du leier ut mindre enn halvparten av boligen. Leier du ut mer enn halvparten, er leieinntekten skattefri hvis det ikke er mer enn 20.000 kroner.

Les også: Boligskatt og utleie

Utleieregnskapet fører du i skjemaet RF-1189 «Årsoppgjør for utleie av fast eiendom».

Overskudd føres i post 2.8.2. Underskudd føres i post 3.3.12.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforeningskontingenten
Ikke glem å føre opp fagforeningskontingenten. Hvis ikke denne blir trukket i lønnen, må du selv huske på å føre opp fradraget. Du kan trekke fra inntil 3.150 kroner i fagforeningskontingent.

Bruk post 3.2.11

Gaver
Gaver til visse frivillige organisasjoner er fradragsberettiget, så lenge gaven er over 500 kroner. Det er også et vilkår at gavemottageren har sendt inn melding til Skattedirektoratet, den skal dermed stå på selvangivelsen. Har du ikke mottatt noen kvittering, må du kontakte gavemottageren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gaver til forskningsrelaterte institusjoner er også fradragsberettiget. Det er ingen nedre grense. Du må på legge ved kvittering som dokumentasjon.

Les også: La staten spleise på gavene dine

Bruk post 3.3.7

Pendlerfradrag
Har du pendlerstatus kan du ha rett på høye fradrag. Det er tre poster du har mulighet for å trekke fra. Dette er kost (etter standardsatser), losji (dokumenterte utgifter) og reisekostnader (innenfor det vanlige reisefradraget). Her er et eksempel på kostnader du kan føre opp:

Pendlerfradrag 2008
PostForutsetningSum
Kost240 døgn * 174 kroner41 760
Losji3.000 * 12 måneder36 000
Reise21.000 km * 1,40 kr16 600
Totalt fradrag94 360
Skattebesparelse26 421

For reise er det beløp utover 12.800 kroner som kan trekkes fra. I dette eksemplet er fradraget 94.360 kroner, noe som gir 26.421 kroner i lavere skatt.
Bruk postene 3.2.7, 3.2.8 og 3.2.9

Les også: Slik sparer pendlere skatt

Renter av private lån
Du må selv huske på å føre opp renter du har betalt til arbeidsgiver, og på lån du har privat. Du kan også føre opp kostnader til takst og tinglysingsgebyr i forbindelse med refinansiering av lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk post 3.3.1

Reisefradrag
Du har rett til å trekke fra 1,40 kroner per kilometer tur/retur fra arbeidsstedet. Når reiselengden overstiger 35.000 km er satsen 70 øre. Antall reisedøgn du bruker er 230 dager. Det er et bunnfradrag på 12.800 kroner. Det er bare beløp utover dette som du kan trekke fra. I praksis må du ha en avstand på 20 kilometer for å få noe fradrag, først da kommer du over bunnfradraget på 12.800 kroner.

Det spiller ingen rolle hvordan du kommer deg på jobb. Standardsatsene gjelder uansett.

Les også: Kan du trekke fra reiseutgifter?

Bruk post 3.2.8

Store sykdomsutgifter
Hvis du har hatt «uvanlig store sykdomsutgifter» for egen sykdom eller andre du forsørger, kan du ha rett til særfradrag. Du må kunne dokumentere/sannsynliggjøre at utgiftene minst utgjør 9.180 kroner for 2006. Hvis de er over dette nivået, får du fradrag for hele beløpet. Hvis de er under, får du null i fradrag. Sykdommen må ha vart i to år, eller at den antas å vare i over to år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk post 3.5.4

Les også: Sykdom kan di skattefradrag

Underholdsbidrag
Du har rett til å trekke fra underholdsbidrag til separert eller skilt ektefelle. Det er barnebidrag som ikke lenger kan trekkes fra.

Bruk post 3.3.3

Skatteklasse
Pass spesielt på hvis du har blitt enslig forsørger nylig. Selv om du har rett til å bli lignet i skatteklasse 2, mangler kanskje ligningskontoret opplysningene om dette. Det koster deg 9.912 kroner å bli lignet i skatteklasse 1 hvis du skulle ha blitt lignet i skatteklasse 2.

Les også: Riktig skatteklasse er verdt 10.000 kroner