De største bokløgnene

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTo av tre briter skryter på seg bøker de aldri har lest. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Topp ti bokløgner:

1. 1984 - George Orwell (42%)

2. Krig og fred - Leo Tolstoy (31%)

3. Ulysses - James Joyce (25%)

4. Bibelen (24%)

5. Madame Bovary - Gustave Flaubert (16%)

6Vårt utrolige univers - Stephen Hawking (15%)

7. Middnattsbarn - Salman Rushdie (14%)

8. På sporet av den tapte tid - Marcel Proust (9%)

9. Å leve en drøm - Barack Obama (6%)

10. The Selfish Gene - Richard Dawkins (6%)

(Kilde: BBC)

Har du noen gang skrytt på deg det å ha lest en skikkelig klassiker av en bok? Bløffet om din inngående kjennskap til Ibsen eller Hamsun? Du er ikke alene.

En ny undersøkelse fra Storbritannia viser at to av tre britiske lesere har løyet om å ha lest en spesiell bok for å imponere noen.

I januar og februar svarte 1342 personer på en Internettundersøkelse i regi av World Book Day. Deltagerne ble presentert med 10 bøker og spurt om hvilke de hadde løyet om å ha lest.

George Orwells klassiker «1984» toppet listen. Hele fire av ti (42%) innrømmet å ha løyet om å ha lest den.

Nesten en tredjedel (31%) medgikk at de hadde skrytt på seg å ha lest Leo Tolstoys «Krig og Fred».

Andre bøker som deltagerne feilaktig hevdet å ha lest var Bibelen (24%) og Barack Obamas «Å leve en drøm» (6%).

De fleste spurte innrømmet at årsaken til løgnen var at de ville imponere noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løgner på nattbordet?

Bjørn Gabrielsen skriver den beryktede «På nattbordet»-spalten i Dagens Næringsliv. Hver dag spør han næringslivstopper hvilke bøker de leser for øyeblikket. Han utelukker ikke at enkelte «tar en spansk en» når han ringer.

- Det tror jeg ganske sikkert. Nå er det variasjoner når det kommer til definisjonen av det å ha lest en bok. Noen har kanskje ikke lest hele boken, men har lest en del og har tenkt å lese hele senere. Jeg er stort sett velvillig til en slik «halvlesing». Jeg kaster noen gang ut agn for å sjekke om de faktisk har lest boken og det er svært sjelden jeg tar noen på fersken. Så lenge man har et forhold til en bok er det kanskje ikke så viktig å ha lest den fra perm til perm, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Henrik Langelands bok «Wonderboy» blir det gjort et poeng ut av at hovedpersonen dummer seg ut da han skryter på seg Hamsuns «På gjengrodde stier» til «På nattbordet»-spalten. Gabrielsen tror at dette kan ha påvirket næringslivstoppene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror at etter «Wonderboy» så har det blitt et mindre fokus på å nevne klassikere. Det kan også virke som om Norge på kort tid har blitt mer raffinert. Det er liksom ikke noe poeng å nevne Hamsun for å være lik alle andre. Men det er selvsagt noen titler som går om og om igjen. Særlig Stieg Larssons bøker og «Drageløperen» er populære.

Selv sier Gabrielsen at han stort sett har vært sannferdig når det kommer til bøkene han har lest.

- Jeg har aldri skrytt på meg å ha lest en bok jeg ikke har lest, men det er ikke alltid jeg har angitt presist hvor nøye jeg har lest den.

Rowling på topp

Så hva er det engelskmennene leser? På spørsmål om hvilke forfattere de egentlig likte å lese svarte seks av de ti (61%) spurte engelskmennene Harry Potter-forfatter JK Rowling og en tredjedel (32%) krimforfatter John Grisham. Mer enn en femtedel av de spurte likte å lese Sophie Kinsella som blant annet er kjent for boken «En shopoholikers bekjennelser».

Som om dette ikke var syndig nok innrømmet 41 % å ha lest de siste sidene i en bok for å få med seg slutten istedenfor å lese hele boken. Hele 48% hadde en eller annen gang kjøpt en bok i gave til en annen, men lest den først selv.

(Kilde: BBC )