Hevder hver fjerde rein er drept

Reineiere søkte om å få erstattet tapet av 55.000 tamrein som skal ha vært drept av rovdyr, men de fikk bare erstattet 14.000. Illustrasjonsfoto.
Reineiere søkte om å få erstattet tapet av 55.000 tamrein som skal ha vært drept av rovdyr, men de fikk bare erstattet 14.000. Illustrasjonsfoto.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pReineierne hevder rovdyr drepte hver fjerde rein i fjor. Men Fylkesmennene trodde dem ikke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reineiere søkte rovdyrerstatning for 55.000 rein for driftsåret 2007 og 2008. Imidlertid fikk de bare utbetalt erstatning for 14.000 tamrein som antas å være drept av fredet rovvilt. Dette er en liten nedgang i forhold til forrige år.

Totalt er det utbetalt 35 millioner kroner, ifølge Statens naturforvaltning.

200.000 rein i Norge – en fjerdedel skal være drept

Ifølge nettsidene til Reindriftsforvaltningen er det omkring 200.000 tamrein i Norge, selv om tallet varierer en god del over tid. Årsaken til dette er at reindriften er basert på utmarksbeite hele året og er derfor avhengig av beitenes tilstand og naturgitte forhold.

Gitt at det var 200.000 rein i Norge driftsåret 2007 og 2008, hevdet reineierne at mer enn hver fjerde dyr ble tatt av rovdyr da de hevdet at 55.000 var tatt av rovdyr.

Få kadaver funnet

Det er Fylkesmennene som har ansvaret for å beregne og betale ut erstatninger til reindriftseierne. Erstatningene blir utmålt på grunnlag av dokumenterte skader, det vil si skader der eierne kan vise fram et kadaver og Statens naturoppsyns rovviltkontakter godkjenner kadaveret som drept av fredet rovvilt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid ble bare seks prosent av de erstattede tapene av tamrein dokumentert ved kadaverfunn. Dette tilsvarer samme nivå som tidligere år og omtrent samme dokumentasjonsgrad som for rovviltskader på sau.

- Det er vanskelig å finne kadaver. Reinen er ute hele året og blir ikke gjetet. Når ikke mennesker er til stede, er rovdyrene i nærheten. På grunn av rovdyr og vær og vind, forsvinner kadavrene fort, sier Susanne Hanssen, rovviltsrådgiver i Statens naturforvaltning til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes likevel håp for reineierne som ikke finner kadavre. De kan nemlig også få erstatning for dyr som ikke er dokumentert tatt av rovvilt, men hvor det vurderes at det er overveiende sannsynlig at rovvilt har forvoldt skaden.

- Dagens regelverk er basert på en sannsynliggjøring av tap. Fylkesmannen avgjør hvorvidt det er sannsynlig at dyrene er tatt av rovvilt eller ikke, sier seniorrådgiver Knut Morgen Vangen i Statens naturforvaltning til ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er det en bra ordning?

- I stortingsmeldingen som kom i 2003, ble det presentert et nytt forslag til erstatningsordning. Direktoratet for naturforvaltning fikk i oppdrag å utrede denne nye ordningen, og Miljøverndepartementet sendte et nytt forslag ut på høring i 2005. I den nye ordningen skulle man få erstatning ut fra rovviltforekomst. Da den nye regjeringen tiltrådte i 2005, kom de med Soria Moria-erklæringen. Den inneholdt en del punkter om rovvilt, og en av beslutningene var at man ønsket å beholde dagens ordning. Dette er foranledningen til at vi fortsatt har den ordningen vi har i dag, sier han.

Gaupe tar flest rein

Tidligere år har jerven forårsaket de største skadene, men i år er det gaupe som har gjort størst skade på rein.

Nedgangen i jerveskadene på tamrein delvis et bevisst uttak av jerv i reinbeiteområder i Nord-Norge. Gaupebestanden i Nord-Norge er i vekst, i tråd med Stortingets målsettinger.

Sammen med økt dokumentasjon av gaupeskader på rein har dette gitt grunnlag for økt erstatning av slike skader.