Forlik etter Grytøya-ulykken

Det var en Twin Otter av denne typen som styrtet på Grytøya i Troms 11. juli 1972. Innfelt ser vi vrakrestene. Foto: Scanpix.
Det var en Twin Otter av denne typen som styrtet på Grytøya i Troms 11. juli 1972. Innfelt ser vi vrakrestene. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTo etterlatte etter Grytøya-ulykken har inngått forlik med staten. Men staten understreker at de ikke erkjenner skyld, og rettssak starter 19. januar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

Et Twin Otter-fly fra Forsvaret krasjet i fjellveggen på Grytøya i Troms 11. juli 1972. Alle 17 om bord omkom.

Ifølge havarirapporten skyldtes ulykken at flygeren var regelrett full.

I granskingsrapporten etter ulykken fremkommer det ikke bare at piloten var beruset, men at Forsvaret visste om at han hadde et alkoholproblem. Til tross for dette lot de ham fortsette å fly.

Regjeringsadvokat Thomas Naalsund bekrefter forliket overfor ABC Nyheter.

Det går ut på at de etterlatte frafaller søksmålet mot staten, som var berammet 18. og 19. januar ved Trondenes tingrett, mot at staten dekker de etterlattes omkostninger.

Grytøya-ulykken er betegnelsen på en flyulykke som fant sted på Grytøya i Troms i 11. juli 1972. Etterforskningen viste at piloten var beruset. Ulykken krevde 17 menneskeliv.

Les også: Hemmelig tilbud etter flyulykke

Likevel rettssak

Dermed er kampen over for disse etter flyulykken. Dette gjelder imidlertid bare de etterlatte etter besetningsmedlemmene.

De etterlatte etter passasjerene har ikke godtatt forliket, og det er dermed duket for rettssak i Trondenes tingrett 19. og 20. januar. Høyesterettsadvokat Arne Meltvedt representerer tolv etterlatte etter passasjerene som omkom da Twin Otter-flyet traff fjellet i 1972.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krever erstatning etter flyulykke - får ikke svar

Ingen skyld

Og selv om staten nå tilbød forlik, anerkjenner de ingen skyld. I forlikstilbudet fra regjeringsadvokaten til advokat Nils Aga, som representerer to av de omkomne besetningsmedlemmenes familier, heter det blant annet:

«Formelt går tilbudet kun ut på at dine klienter frafaller søksmålet mot at staten erstatter alle nødvendige omkostninger de har hatt så langt.

At departementet er villig til å dekke dine klienters omkostninger er ikke et uttrykk for en anerkjennelse fra statens side. Det er heller ikke et resultat av en prosessrisikovurdering – etter departementets syn er det liten tvil om at man vil bli frifunnet i rettssaken. Omkostningsdekningen kan sees på som et uttrykk for at departementet har forståelse for dine klienters situasjon.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Snakker sammen etter 36 år.

På vegne av de etterlatte har advokat Aga akseptert tilbudet fra regjeringsadvokaten. Aga anslår beløpet til å være rundt 50.000 kroner, pluss merverdiavgift.

ABC Nyheter har ikke lykkes med å komme i kontakt med Aga.

Les også:

Stevner staten etter dødsulykke

Stevnes på nytt etter flyulykke