Joyce Carol Oates «Graverens datter» (Pax Forlag 637 sider)Jenta fra kirkegården

Hovedpersonen i «Graverens datter» kjemper hardt for å komme vekk fra kirkegården.
Hovedpersonen i «Graverens datter» kjemper hardt for å komme vekk fra kirkegården.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJødiske Rebecca vil legge fortiden bak seg, men hvor fører det henne?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Joyce Carol Oates

Amerikansk forfatter

Født i 1938

Skriver mye: 36 romaner til nå (i sitt eget navn).

Fast nobelfavoritt

Best kjent for romanen «Blonde» om Marilyn Monroe (2000).

Det sies at anmeldelser av Joyce Carol Oates bøker nesten alltid begynner med oppsummeringer av hvor mange bøker hun har skrevet. La oss derfor få det overstått.

Siden Joyce Carol Oates debuterte i 1965 har hun gitt ut 36 bøker. «Graverens datter» er hennes 35 bok. Hun er ikke bare en av USAs mest produktive forfattere, men regnes også som en av de beste.

Dickens møter Holocaust

«Graverens datter» begynner som i en bok av Charles Dickens. Det handler om en fattig familie og en brutal far. Rebecca Schwart blir født på havna i New York, som datter av to jødiske flyktninger. Foreldrene hennes er preget av erfaringene fra Holocaust. De er ikke bare fattige, men redde og rasende. I det nye landet føler de seg hatet og misforstått. Far Jacob Schwart lar frustrasjonen gå utover familien. Det ender i tragedie, men dette er også opptakten til et nytt liv for Rebecca.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Graverens datter» er fortellingen om Rebecca som forsøker å skape en ny fremtid for seg selv. Hun gifter seg, men må flykte. Hun forandrer navn, men hjemsøkes av fortiden. Det er en rik historie. Joyce Carol Oates skildrer Rebecca med stor psykologisk innsikt, og viser hvordan hun balanserer det vonde fra fortiden med viljen til å overleve. Rebecca er en sterk kvinne, men skjuler det for å få sympati fra de rundt seg.

Brutalt intim

Det kan være ubehagelig å lese Oates bøker iblant. Kvinnene har kroppshår og lukter svette. Noen ganger får det meg til å tenke at nei, jeg vil ikke vite dette. Her gjør vi vårt beste for å fortrenge den uflidde sannheten om hvordan vi fysisk sett egentlig virker. Så kommer en forfatter som Joyce Carol Oates og pirker borti det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personene hennes går forsvarsløse verden i møte og må finne ut av spillereglene. Det er der de finner seg selv at det blir interessant og spennende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I «Graverens Datter» omskaper Rebecca seg til en renvasket og barbert kvinne. Rebecca blir den vakre, velpleide og nyfriserte Hazel Jones. Hun legger fortiden bak seg og det åpner seg et hvitt tomrom. «Graverens Datter» handler om hvilke strategier vi legger for å bli lykkelige og hvor de fører oss. Det er en drivende god historie.

Alice i virkeligheten

For meg er fiksjonsbiografien «Blond» om Marilyn Monroe fortsatt Joyce Carol Oates beste. «Graverens datter» kommer likevel på en god andreplass. Oates har sagt at «Alice i Eventyrland» er den boken som har påvirket henne mest. Selv skriver hun realistisk, men det handler likevel om noe av det samme. Personene hennes går forsvarsløse verden i møte og må finne ut av spillereglene. Det er der de finner seg selv at det blir interessant og spennende.

Les også:
Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les mer om litteratur på Startsiden