Ny sexlov rammer de svakeste

Hevder det er de norske og nigerianske gateprostituerte som vil rammes hardest av  forbudet mot sexkjøp. Foto: Scanpix
Hevder det er de norske og nigerianske gateprostituerte som vil rammes hardest av  forbudet mot sexkjøp. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er de aller svakeste gruppene av prostituerte som vil bli rammet av forbudet mot sexkjøp. Prostitusjonen vil ikke forsvinne, konstaterer en ny rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskningsrapporten om det norske prostitusjonsmarkedet legges fram av forskningsstiftelsen Fafo tirsdag.

På oppdrag fra Justisdepartementet har forskerne kartlagt det norske kvinnelige prostitusjonsmarkedet. Rapporten slår fast at loven vil ramme de ulike gruppene prostituerte ulikt, og at det er de norske og nigerianske gateprostituerte som vil rammes hardest. Disse to gruppene mener forskerne er de svakeste av alle de prostituerte i Norge.

Rus og gjeld

– De norske kvinnene er uten unntak kvinner med store rusproblemer. Når kundene forsvinner fra gata vil de slite med å finne andre inntektskilder til rusbehovet sitt. De er for ressurssvake til å etablere seg på innemarkedet. Alternativet som gjenstår er enten å selge narkotika eller begå ran og innbrudd, sier Marianne Tveit, en av forskerne bak rapporten, til Dagsavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto: ScanpixIllustrasjonsfoto: Scanpix

Når det gjelder de nigerianske prostituerte har de fleste av dem stor gjeld til menneskesmuglere og ofte store forpliktelser til familien i hjemlandet. De fleste av dem har bare midlertidig opphold i andre Schengen-land, slik at de ikke har mulighet til å skaffe seg ordinært arbeid i Norge.

Forsvinner ikke

Forskerne mener den mest ressurssterke gruppen prostituerte er norske kvinner på innemarkedet. Også de øst-europeiske og de asiatiske prostituerte vil klare seg bedre med den nye loven enn de norske og nigerianske gateprostituerte, mener de.

Forskerne har heller ingen tro på at prostitusjonen vil forsvinne med den nye loven, som trer i kraft over nyttår.

– Store deler av gateprostitusjonen, og muligens deler av innemarkedet, vil bli redusert. Men prostitusjon har gjennom historien tilpasset seg markedet og vil trolig finne nye veier etter forbudet, sier Tveit. (©NTB)