Stemples som angiver

Milan Kundera. Foto: Scanpix
 Milan Kundera. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMilan Kundera skal i 1950 ha angitt en tsjekkoslovakisk flyger. Resultat ble 14 års fengsel for flygeren, hevder tsjekkisk blad. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tsjekkiske tidsskriftet Respekt har fått tilgang til en politirapport datert 14. mars 1950. Ifølge tidsskriftet viser rapporten at den tsjekkiske forfatteren Milan Kundera anga en tidligere flyger, som deretter måtte tilbringe de neste 14 årene i kommunistregimets fengsel.

Oppspinn

Kundera tilbakeviser anklagene som rent oppspinn.

- Jeg er helt lamslått av noe jeg ikke forventet meg, av noe jeg ikke visste og som ikke skjedde. Jeg kjente ikke den mannen i det hele tatt, sier Kundera til det tsjekkiske nyhetsbyrået CTK.

Kundera var student på denne tiden, og han gikk ifølge rapporten til politiet for å fortelle at en medstudent skulle ha et møte med den tidligere flygeren Miroslav Dvoracek, som hadde flyktet i eksil etter kommunistkuppet i 1948.

Pågrepet og dømt

Dvoracek ble rekruttert av den USA-støttede tsjekkiske etterretningstjenesten i Tyskland og deretter sendt tilbake til hjemlandet. Der ble han pågrepet som følge av tipset fra Kundera, skriver Respekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dvoracek ble dømt til 22 års fengsel og ble løslatt i 1963, rett etter at Kunderas debutroman «En spøk» nådde bokhyllene. 80-åringen lever i dag i Sverige.

I eksil

Kundera ble på 1960-tallet en reformert kommunist, men ble svartelistet etter å ha kritisert Sovjetunionens invasjon i 1968. I 1975 flyktet Kundera til Frankrike, der han fire år senere ga ut «Latterens og glemselens bok», som beskriver landsmennenes motstand mot sovjetregimet. I 1983 fulgte romanen «Tilværelsens uutholdelige letthet» som senere ble filmatisert og gjorde Kundera verdensberømt.

Politirapporten som viser at Kundera var angiver, ble oppdaget av Adam Hradilek ved Instituttet for studer av totalitære regimer i Praha. (NTB)