Pengepremier stumper ikke røyken

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRøykesluttkonkurranser får ikke flere til å slutte å røyke, til tross for fristende pengepremier, biler og lottokuponger.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Røykeslutt i Norge

I følge tall fra statistisk sentralbyrå er antallet røykere mellom 13 og 15 år nærmest halvert siden 2002.

Andelen daglige røykere mellom 16 og 24 år falt med en tredjedel fra 2005 til 2007.

I 2007 røykte 16 prosent daglig mens i 2006 var tallet 20 prosent. Også blant voksne var det en reduksjon fra 24 til 22 prosent dagligrøykere i 2007.

En systematisk gjennomgang av røykesluttkonkurranser viser at for verdifulle premier og for mange deltakere fører til juks og uoversiktlige resultater.

The Cochrane Collaboration gikk gjennom 17 ulike studier av konkurranser for røykestopp og konkluderer med at ingen av konkurransene fikk flere folk til å slutte enn normalt.

En av 500 slutter

Bare én av 500 røykere slutter på grunn av konkurranser.

Resultatene fra gjennomgangen av studiene finnes i det siste nummeret av The Cochrane Library.

Forskerne konsentrerte seg om konkurranser i USA, Australia, Canada og Storbritannia.

I en av konkurransene ble deltagerne oppfordret til å kaste sigarettene sine i do og ble belønnet med en daglig lottokupong. En annen fristet med 10 dollar i måneden og deltakelse i et tippelag.

- I mine øyne var ingen av de konkurransene vi så på effektive, sier Kate Cahill ved universitetet i Oxford, en av forfatterne bak studien, til forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En av hovedkonklusjonene våre var at hvis oppmuntringer som penger fungerer i det hele tatt, så virker de bare mens kampanjene er i gang.

Studien konkluderer med at det er vanskelig å få til riktig oppmuntring og premie. Juks blir vanligere jo større premien er.

De skriver at en oppmuntring må være stor nok til å tiltrekke seg røykere som er motivert for å slutte, men at premiene ikke bør være så store at de tar oppmerksomheten vekk fra selve målet – det å stumpe røyken for godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juks og løgn

I tillegg byr konkurranser på andre problemer.

I en kampanje i Australia i 1994, hvor førstepremien var en flunkende ny bil, fant arrangørene ut, ved en spørreundersøkelse etter konkurransen, at 34 prosent av deltakerne var ikke-røykere eller røykere som allerede hadde sluttet.

- Jeg synes det å belønne folk for å være med på et røykesluttekurs er en helt gyldig fremgangsmåte. Men det er viktig å huske på at risikoen for juks og bedragere øker i takt med verdien på premiene, sier Cahill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at konkurranser som involverer tusenvis av deltakere er umulige å kontrollere. Å ta blodprøver av alle deltakerne for å finne ut om de faktisk røyker, eller om de faktisk har sluttet, koster for mye og er svært vanskelig å gjennomføre.

- Tallene som kommer i etterkant av disse konkurransene er ofte basert på selvrapportering, noe som må taes med en klype salt, sier Cahill.

En studie fra 2005 tok blodprøver av alle deltakerne i etterkant av en røykekonkurranse og fant ut at 7.3 prosent hadde sluttet å røyke. I følge deltakernes egne svar i en spørreundersøkelse hadde nesten 25 prosent stumpet røyken.

Norge på tredjeplass

I følge den nylig publiserte Tobacco Control Scale, en rangering av Europeiske land og deres suksess i kampen mot røking, kommer Norge på en tredjeplass, bare slått av Storbritannia og Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne skalaen er basert på hvordan land står i forhold til hverandre når det gjelder forskjellige forbud mot sigarettrøyking, pengebruk på offentlige kampanjer, behandlingstilbud, helseadvarsler, reklameforbud og pris på tobakk.

Norge har hatt forbud mot reklame for tobakksvarer siden 1975 og var også blant de første landene som innførte lover mot røyking på restauranter, arbeidsplasser og utesteder.

I følge tall fra statistisk sentralbyrå er antallet røykere mellom 13 og 15 år nærmest halvert siden 2002.

Andelen daglige røykere mellom 16 og 24 år falt med en tredjedel fra 2005 til 2007. I 2007 røykte 16 prosent daglig mens i 2006 var tallet 20 prosent. Også blant voksne var det en reduksjon fra 24 til 22 prosent dagligrøykere i 2007.