- Spis insekter!

- Spis insekter!
- Spis insekter!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere oppfordrer folk til å spise mer insekter som en del av kostholdet. - Bra både for helsa og for miljøet, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat er neppe den første assosiasjonen du får når du tenker på larver, maur eller gresshopper. I vår vestlige kultur, begrenser nemlig inntaket av insekter seg stort sett til en og annen flue som har gjemt seg mellom salatbladene.

Nå tar imidlertid flere forskere til ordet for å innføre insekter som en del av vårt faste kosthold.

Ifølge forskerne representerer nemlig insekter en næringsrik diett som ofte går mer tradisjonelle matretter en høy gang. I tørket form kan insekter inneholde dobbelt så mye proteiner som rått kjøtt og fisk. I tillegg gir de aminosyrer, mineraler og fettstoffer som har god virkning på hjertet.

Å spise insekter kan også redusere antallet skadedyr og spare kloden for påkjenningen det er bare å holde seg til mer konvensjonell mat.

Det finnes altså flere fordeler med å spise insekter. Men er dette nok til å overbevise folk i Vesten?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neppe.

Populær føde
Sannheten er at du trolig befinner deg i mindretall dersom du rynker på nesa over tanken på å innta en maur. Gjennom titusener av år har mennesker overlevd på insekter. Ikke en gang amerikanske soldater har fått slippe unna, men trenes i å leve på småkryp de finner i jungelen. Om det er på frivillig basis skal forbli usagt.

I dag blir rundt 1800 insekter spist i tilsammen 113 land. Tradisjonen står sterkes i Afrika, Asia, og Latin-Amerika. Men også europeerne har så vidt smakt på saken, uten at det kom inn i kokebøkene av den grunn.

- Grekerne og romerne likte larver rørt ut i en blanding av mel og rødvin, sier Gene DeFoliart, professor ved universitetet i Wisconsin-Madison til Nationalgeographic.com.

Og når vi først er i gang, kan det nevnes at ørkengresshopper står på menyen i Algerie, i Australia har aboriginerne spist nattsvermere, i Japan har det gått i kokte vepselarver og friterte silkelarver, mens man i Ghana har laget brød av friterte termitter. I dag er det helt vanlig å støte på gateselgere som tilbyr grillede gresshopper i Thailand og Kambodsja. De fleste vestlige turistene ser imidlertid ut til å styre unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør de muligens dumt i.

– Insekter kan være løsningen på verdens matmangel i framtiden. Derfor må man vende seg til tanken på å spise slike skapninger, sier den tsjekkiske forskeren Marie Borkovcova til nyhetsbyrået CTK.

Ifølge nyhetsbyrået spiser både Borkovcova og familien hennes insekter. Hun mener det ikke vil gå lang tid før småkryp blir en del av det vanlige kostholdet også i Europa.

Motforestillinger
Den største utfordringen for å lokke insekter inn i vestlige ganer blir trolig å kvitte seg med motforestillingene om at insekter er heslige, på samme måte som vi i dag gladelig konsumerer insektenes slektninger - som reker, scampi, krabber og hummer.

Forestillingen om at insekter er ekle, sitter imidlertid godt i oss. Vi anser insekter for å være vår fiende.

– Etter at Europa ble et jordbrukssamfunn, ble insekter plutselig sett på som en trussel for avlingene, mer enn en kilde for mat, forklarer Gene DeFoliart til Nationalgeographic.com.

– I dag forpester vi planeten vår i et forsøk på å kvitte oss med insektene. Vi kunne i stedet spist insektene og reddet miljøet, mener han.

Kunne du ha tenkt deg å ha insekter på menyen? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.