Vi har alle skylda

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslopolitiets voldtektsstatistikk for 2007 viser at flertallet av ofrene var ruset og mange av de identifiserte voldtektsmenn hadde landbakgrunn utenfor Norge. Og så da?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Han har også fast spalte hos ABC Nyheter. Les flere Lundes luke her.

Voldtekt er et av de mest traumatiserende overgrep et menneske kan utsettes for. Få saker anmeldes og under én prosent av overgriperne blir domfelt.

196 voldtekter ble anmeldt i Oslo i 2007. I 2006 ble 974 voldtekter og voldtektsforsøk anmeldt over hele landet, men i voldtektsutvalgets rapport som ble lagt fram i januar 2008 anslo de at mellom 8.000 og 16.000 personer hvert år blir voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge.

Overfallsvoldtekter utgjør en liten andel av voldtekter, det er relasjonsvoldtektene som dominerer. Offer og overgriper kjenner hverandre før overgrepet finner sted, og det kan sterkt bidra til at offeret verger seg for å anmelde.

Oslopolitiets tall viser også at stadig flere av ofrene var ruset da voldtekten skjedde. Det er interessant, men endrer ikke på det vesentlige. Voldtekt er overgriperens ansvar. Om en kvinnen løper rundt midt på natta, splitter naken og full som et øsekar, så er det like fullt voldtektsmannen som har ansvaret for det som skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi er forhåpentligvis kommet lenger enn å forsøke å etnifisere voldtekt. Det er ikke et «innvandrerproblem», men et samfunnsproblem. Det er ikke kultur eller religion som er den bakenforliggende årsak til voldtekt. 18 somaliske menn ble anmeldt for voldtekt i 2007. Det bor nesten 9.000 somaliere i Oslo, og hadde kultur vært den ene og sterke drivkraft burde vel tallene sett annerledes ut?

Voldtekt er alle menns ansvar. Basta bom. Vi liker å kritisere minoritetmennenes kvinnesyn, men hvordan står det egentlig til med norske menn?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport om menns holdninger til kvinner som Amnesty og REFORM utga i fjor viste det seg at hver femte mann mente at kvinnen hadde et ansvar for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun er kjent for å ha hatt flere partnere. Hver annen norske mann mener at en kvinne som flørter åpenlyst er medansvarlig hvis hun blir utsatt for et overgrep, hver fjerde mann mener en kvinne som går alene på en øde strekning er ansvarlig for et seksuelt overgrep og enda flere mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for et slikt overgrep. 40 prosent kjente en mann i sin omgangskrets eller sitt nærmiljø som har utøvet vold mot en kvinne.

De som fremdeles preker om "vårt kvinnesyn" som kvalitativt overlegent endres, bør klappe igjen, tenke seg godt om og kanskje åpne munnen neste gang en kompis fleipende drar en vits om seksuelle overgrep.