Uforløst politisk thriller

Artikkelen fortsetter under annonsen

En harddisk med sensitive data for det skjøre demokratiet i Sør-Afrika er på avveie, og en menneskejakt uten sidestykke settes i gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deon Meyers: Jegerens hjerte (Tiden Norsk Forlag, 348 sider, oversatt av Eve-Marie Lund)

Tobele «Tiny» Mpayipheli får overrakt en harddisk med hemmelige data fra datteren til den tidligere etteretningsmannen Johnny Kleintjes. Harddisken skal inneholde informasjon som vil sette det skjøre demokratiet i Sør-Afrika i fare. Lister over politikere, dommere og etteretningsfolk som kunne brukes til politisk utpressing. Elimineringslister over hvem som var drept og hvem som sto for tur. Og ikke minst informasjon om dobbeltagenten Inkululeko, «frihet» på zulu, som fortsatt er aktiv på høyt nivå. Harddisken må overleveres Kleintjes kidnappere innen 48 timer, eller så blir den gamle mannen drept.

Dette er bakteppet for en intens menneskejakt gjennom det sør-afrikanske landskapet, som formelig damper av landets voldelige historie og lengten etter frihet. Legg på interne intriger, dobbeltspill og restene av gamle rasemotsetninger, og man skulle tro man sto ovenfor årets krim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytre fiender og indre demoner

Tobele har tatt avstand til sin voldelige fortid og begynt et nytt liv som altmuligmann på et bilverksted. Motvillig forlater han sin samboer og hennes sønn for å frakte den farlige pakken til Lusaka. Han skylder Johnny Kleintjes en tjeneste. Innhentet av fortiden raser Tobele gjennom Sør-Afrika på en stjålet motorsykkel forfulgt av kamphelikoptere, etteretningsagenter og hevnlystne soldater fra spesialstyrkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien veksler både mellom Tobeles kamp mot hans ytre fiender og hans indre demoner som vekkes sakte til liv, og mellom de ulike intrigene som utspiller seg i hjertet av etteretningstjenesten. Etter hvert veves også Tobeles flashbacks fra hans fortid som en av Sør-Afrikas råeste drapsmenn inn i historien. Ikke hjelpsomt for en novise innen sør-afrikansk historie, som allerede sliter med å holde landets ulike etteretnings- og kamporganisasjonene fra hverandre. Legg på litt CIA, KGB og Stasi, for så å kuliminere med forgreninger til al-Qaida og islamistisk terrorisme, og plottet blir litt i overkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uforløst potensial

Deon Meyer regnes som en av Sør-Afrikas beste krimforfattere. Med tanke på hva som kunne skjult seg i sør-afrikansk etteretningsarkiver burde det også være duket for konspirasjoner og intriger på høyt nivå. Kombinert med skildringer av dagens Sør-Afrika, mistenksomheten og klasseskillene som fortsatt råder, kunne dette vært et eksplosivt grunnlag for en politisk thriller. Dessverre klarer ikke Meyer å helt ta ut dette potensialet, til tross for at man som leser er nysgjerrig og interessert.

Det kan faktisk hende at det er for nært. I så fall har vi som krimlesere mye å se frem til fra denne forfatteren og sjangeren i årene som kommer.

«Jegerens hjerte» på 25 ord: Sør-afrikanske etteretningsarkiver i et post-apartheid regime er et eksplosivt grunnlag for en politisk thriller. Potensialet forløses ikke helt, men byr likevel på spenning.

Les flere bokanmeldelser her.