Rådyrt laksefiske

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen for å fiske laks i Flåmselva i Aurland kommune i Sogn og Fjordane er blitt tjuedoblet siden 2006. Da kostet det 250 kroner dagen, nå må du ut med 5.000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisøkningen kom etter at Fretheim Hotel i Flåm overtok deler av fiskerettighetene i elva, skriver Bergens Tidende.

Laksefiske i vestnorske elver blir mer og mer en hobby for de rike og mektige, frykter Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Fram til 2007 kunne medlemmer i Bergens Sportsfiskere fiske i Flåmselva for 250 kroner døgnet. Et strekk i elva som før kostet 250 kroner dagen, er nå delt i tre soner som til sammen koster 5.225 kroner døgnet i høysesongen.

– Dette er det ekstreme eksempelet, men det er et faktum at prisene er mangedoblet, sier sportsfisker Karl Kristian Bjarto.

Vanlig fiskekort selges fra noen få hundre kroner døgnet for elveosen opp til nesten 2.000 kroner for fiske i de mest attraktive områdene.

Bjarto har tatt opp saken både med hotellet direkte, med Fylkesmannen i Sogn og Fjordane og med Direktoratet for Naturforvaltning – uten større hell. Hotellet er i sin fulle rett til å drive framleie av fiskerettigheter, og markedet bestemmer prisen.

Den aller mest eksklusive laksepakken hotellet i Flåm har å tilby, koster 140.000 kroner. Da får du fiske sju dager alene i den delen av elva hotellet disponerer, med tilgang på egen guide. Prisen inkluderer hotellrom og tre daglige måltider. (©NTB)