Behandler diaré med avføring fra nær familie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haukeland universitetssjukehus behandler pasienter med alvorlig diaré med avføring fra nær familie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandlingsmetoden kalles «bakteriell installasjon», og er siste utvei for pasienter med diagnosen pseudo membranøs kolitt. Dette er en diarésykdom som kan oppstå etter bruk av antibiotika. I slike tilfeller er det derfor en løsning for legene å hente hjelp fra pasientenes nære slektninger, skriver Bergens Tidende.

Det som skjer er at de pårørende blir oppringt av sykehuset, med spørsmål om de kan levere fersk avføring til Gastroseksjonen.

– De kommer og leverer, alle sammen. Effekten er veldig god, nesten bedre enn all annen behandling, sier overlege og professor Trygve Hausken.

Avføringen blir først oppløst i melk. Deretter blir 50 milliliter ført ned i tynntarmen gjennom en sonde. Behandlingen varer i to-tre dager. På denne måten får pasientene tilført frisk, oppegående tarmflora som kan utkonkurrere syke bakterier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Behandlingen tilbys utsatte pasienter som eldre og svake, når en eller flere antibiotikakurer har tatt knekken på normal bakterieflora i tarmen.

Haukeland er sykehuset i landet som har praktisert denne behandlingsformen lengst. Men metoden møter skepsis i fagmiljøet, og ifølge Hausken er det ingen andre land i verden som tilbyr slik behandling. Kritikerne mener metoden ikke er trygg nok. Hausken sier det kan medføre en viss risiko, men legger til at metoden er godkjent av den etiske komiteen. (©NTB)