Pressen blåser i miljøet

Pressen blåser i miljøet
Pressen blåser i miljøet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siri Kalvig og Ellen Viste mener pressen er mer opptatt av intriger enn av verdens fremtid. Mens det var fullt hus hos Valla, dukket bare tre journalister opp på miljøboklansering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Mens flere hundre journalister hadde funnet veien til Gerd-Liv Vallas pressekonferanse, var det bare tre journalister til stede da Siri Kalvig og Ellen Viste presenterte en ny bok om klimaproblemet i verden. Foto: Elise Nyborg Eriksen og Stein Ove Korneliussen.

Pressen glimret med sitt fravær da administrerende direktør i værvarsel-selskapet Storm Weather Center, Siri Kalvig, og doktorgradsstudent ved ved Geofysisk institutt i Bergen, Ellen Viste, lanserte boken «Himmel og Hav» i Oslo mandag formiddag.

Boken handler om klimaendringer i Norge og i verden.

Dessverre krasjet tidspunktet for pressekonferansen med Gerd-Liv Vallas pressekonferanse. For mens et par hundre journalister hadde funnet veien til Vallas seanse, var det kun tre journalister som ville høre på Siri Kalvig og Ellen Viste mens de snakket om klima.

Duoen innrømmer at de er skuffet over oppmøtet

- Det viser vel at man er mer opptatt av intriger enn av verdens fremtid, sier de.

- Norge kan være et miljølaboratorium
Kalvig og Viste erkjenner at det er vanskelig å vite hva som er sannheten om klimakrisen. Med «Himmel og hav» ønsker de å fortelle Kari og Ola Nordmann om jordens klima, slik statusen faktisk er.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I boken har vi holdt oss til FNs klimapanel sine anbefalinger. De har et stort panel av forskere som ser på hele bildet, og det er umulig for enkeltforskere å se dette bildet, forteller Siri Kalvig til ABC Nyheter.

Kalvig og Vistes budskap er blant annet at vi må ta i bruk fornybare energikilder, rense verdens kullkraftverk og finne gode metoder for å rense og lagre CO2.

De mener at vi i Norge har de aller beste forutsetninger til å være et foregangsland innenfor miljø, men at vi ikke bruker disse mulighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hele landet burde vært et miljølaboratorium, sier Kallvig, og legger til at vi kanskje har det litt for bra her i landet til at temaet engasjerer tilstrekkelig.

De to mener videre at Norge slett ikke er for lite til å spille en rolle innefor klimareduksjoner.

- Vi er langt fremme på teknologi, spesielt på CO2-rensing og lagring, så vi har alle forutsetninger for å lykkes, sier Kalvig som de senere årene har jobbet med klima og miljø på heltid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må tvinges
Duoen mener at det er helt nødvendig at vi legger om hele vår livsstil. På spørsmål om de tror at folk er villige til personlig å ta ansvar, er de ikke helt enige.

- Ja, vet du, jeg tror det, svarer Kalvig.

- Jeg tror det må tvang til, sier Viste.

Begge mener at folk vil akseptere tvang dersom de klarer å se nytteverdien av tiltakene.

Det er vanskelig å komme utenom USA når det snakkes om klima og klimapolitikk, og begge er enige i at det er i USA mye av nøkkelen ligger.

- De vil komme etter når de ser at de har nytte av det, sier Viste, og legger til at hun tror det snart vil skje.

Forsidefoto: Scanpix