Syk økonomi i Helse-Norge

Syk økonomi i Helse-Norge
Syk økonomi i Helse-Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse-Norges underskudd bare øker. Samlet underskudd er nå på nesten 18 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Terje P. Hagen mener at dagens sykehusorganisering har klare svakheter, skriver Aftenposten.

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap), har vært klokkeklar på at sykehusene må komme i økonomisk balanse og at underskudd ikke aksepteres.

Men underskuddene i Helse-Norge bare øker. Det investeres i stor stil utover tildelte budsjetter, den langsiktige gjelden øker fra dag til dag og egenkapitalen skrumper inn i tråd med overforbruket.

Samtidig får stadig flere syke hjelp ved våre sykehus, men pengebruken øker mer en antall pasientbehandlinger skulle tilsi.

- Så lenge man år etter år får aksept for store underskudd, så er det liten grunn til å tro at dette endrer seg. Staten har fått rykte på seg som en svak eier, sier professor Terje P. Hagen ved Institutt for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Han mener endringer må til for å få kontroll over økonomien, og at dette blant annet må innebære at folk må betale mer hvis sykehusene skal bruke mer penger. Hagen mener også at det er vanskelig å få en aksept for en stram sykehusøkonomi når statskassen renner over av penger. Sylvia Brustad sier at hun forventer budsjettbalanse i 2007. (©NTB)

Foto: Scanpix