Tre år siden Tommy ble drept

Tre år siden Tommy ble drept
Tre år siden Tommy ble drept
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøyaktig tre år etter at grenader Tommy Rødningsby ble drept i tjeneste angripes norske soldater på ny.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mistet livet
Kisten med den omkomne soldaten som ble drept under et angrep mot en norsk patrulje 23. mai 2004, Tommy Rødningsby fra Gjøvik, fotografert under en seremoni i Camp Invictia i Kabul. Foto: Forsvaret / SCANPIX / HO

På treårsdagen for det tragiske dødsfallet til grenader Tommy Rødningsby (29) var det nære på at to norske offiserer omkom i Meymaneh nord i Afghanistan. Angrepet skjedde bare to dager etter at ukjente gjerningsmenn forsøkte å sprenge et høylass dratt av et esel for å ta livet av norske soldater.

Improvisert bombe

I dette bildet fra en øvelse i juni 2006 øver finske og norske NATO-soldater sammen på evakuering. Onsdag morgen ble en finne drept, mens fire norske ble såret. Foto: Det finske forsvaretI dette bildet fra en øvelse i juni 2006 øver finske og norske NATO-soldater sammen på evakuering. Onsdag morgen ble en finne drept, mens fire norske ble såret. Foto: Det finske forsvaret

En improvisert bombe ble sprengt med hensikt å drepe nordmenn.
Likevel lar ikke Forsvaret seg skremme, og fortsetter operasjonene som normalt nord i Afghanistan.
- Denne enkelthendelsen får ingen praktiske konsekvenser for vårt daglige virke i Afghanistan. Vi kommer til å løse våre oppdrag som normalt, men det er klart at det gir oss en påminnelse om hvor viktig det er å opprettholde det høye fokuset på egen sikkerhet som vi har i dag, sier pressetalsmann John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble advart

Det har vært en høynet beredskap for de norske soldatene de siste dagene. Etter det ABC Nyheter erfarer skal norske styrker ha blitt varslet om at angrep var nært forestående før det første angrepet på mandag. Forsvaret vil ikke kommentere hvorvidt dette stemmer.
- Detaljer rundt beredskap ønsker vi ikke å gå inn på, av sikkerhetsmessige årsaker, sa Øglænd til ABC Nyheter etter mandagens hendelse.
Det er fra før kjent at norske styrker er forberedt på at hendelser som onsdagen kan skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dessverre vanlig

- Improviserte sprengladninger er dessverre ganske vanlige i Afghanistan, derfor er vi også forberedt på at de kan bli brukt mot oss. Vi har flere tiltak som skal gjøre ferdselen for våre soldater tryggere. Dette innebærer blant annet personlig utrustning og taktikk, teknikk og prosedyrer når soldatene ferdes på veiene. Dette er også en type trusler som både Nato og vi har høyt fokus på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor risiko

Norske soldater var mye involvert i CIMIC-oppdrag uten mye beskyttelse i perioden før Hallgeir Mikalsen ble skutt. Illustrasjonsfoto: FMSNorske soldater var mye involvert i CIMIC-oppdrag uten mye beskyttelse i perioden før Hallgeir Mikalsen ble skutt. Illustrasjonsfoto: FMS

Disse hendelsene er på langt nær de eneste som har rammet nordmenn under vårt snart seks år lange engasjement i landet. En av de første hendelsene skjedde tirsdag 13. mai 2003. Da ble to nordmenn skutt under et såkalt CIMIC-oppdrag i utkanten av Kabul. Major Hallgeir Mikalsen ble hardest rammet, og bare en stor porsjon hell og tyske kirurger klarte å redde livet hans. De norske offiserene har senere blitt kritisert for ikke å ta trusselbildet på alvor da hendelsen inntraff.

Drept utenfor Kabul

Patruljen som Tommy Rødningsby var en del av da han ble drept kjørte i Mercedes-biler uten spesiell pansring. Dagens patruljer bruker andre kjøretøyer. Foto: FMSPatruljen som Tommy Rødningsby var en del av da han ble drept kjørte i Mercedes-biler uten spesiell pansring. Dagens patruljer bruker andre kjøretøyer. Foto: FMS

For nøyaktig tre år siden i dag ble grenader Tommy Rødningsby drept da det ble skutt med propelldrevne rakettkastere mot et norsk kjøretøy på patrulje sør for Kabul. Ingen andre kom til skade. Rødningsby ble 29 år gammel. Bilen han satt i da angrepet kom kjørte videre i 200 meter før sjåføren forsto hva som hadde skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvmordsbomber forsøkte å drepe norske

16. desember i 2005 var det på ny nære på. Da kjørte en hvit Toyota Corolla opp mellom to norske militærkjøretøyer, før føreren utløste en kraftig sprengladning. Til alt hell kom det ingen norske til skade i denne hendelsen.

Meymaneh

I februar i fjor ble norske styrker i Meymaneh angrepet. For å stagge folkemassen kjørte man en av bilene til porten. Den ble raskt satt i brann.I februar i fjor ble norske styrker i Meymaneh angrepet. For å stagge folkemassen kjørte man en av bilene til porten. Den ble raskt satt i brann.

Den hittil største hendelsen skjedde i Meymaneh 7. februar 2006. I et godt koordinert angrep ble den norske basen i byen alvorlig truet av en rasende folkemengde. Seks nordmenn ble skadet, og ifølge uoffisielle kilder ble minst fire afghanere skutt og drept av nordmenn eller koalisjonsstyrker. På tidspunktet da angrepet fant sted var det i tillegg til cirka 25 nordmenn en rekke soldater fra andre nasjoner i basen.

Skuddveksling

Senere i 2006 skjedde det neste alvorlige angrepet. Da havnet norske styrker i Meymaneh i en intens skuddveksling med opprørere. Ingen norske kom til skade i hendelsen som skjedde tirsdag 31. oktober.